Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie.

Burenruzie: geluidsoverlast met stip op één

NIJMEGEN - Geluidsoverlast is verreweg de belangrijkste aanleiding voor buren in Nijmegen om het met elkaar aan de stok te krijgen. Vier van de tien conflicten waarbij de hulp in 2018 werd ingeroepen van buurtbemiddelaars, gingen over slaande deuren, te harde muziek, blaffende honden of bijvoorbeeld schreeuwende buurkinderen.

Top 5 burenruzies in Nijmegen:

1. Geluidsoverlast

2. Onvriendelijke bejegening

3. Ruzie over tuin- en erfafscheiding

4/5. Blaffende/poepende honden/katten annex stank/troep

Onheuse bejegening was burenergernis nummer twee. Althans, hierover werd door 3 van de 10 buren geklaagd die een bemiddelingsverzoek indienden. Bij 15 procent was gedoe over de erfafscheiding bron voor de burenruzie. 

In vergelijking met 2017 steeg wederom het aantal meldingen: van 263 naar 276. Het is een nieuwe ‘mijlpaal’ in de geschiedenis van Buurtbemiddeling Nijmegen dat gisteren het 10-jarig bestaan vierde. Sinds de oprichting werd er 2.046 keer bemiddeld. ,,We vulden destijds de leemte op die de steeds drukkere wijkagent en woningcorporaties lieten vallen. Vanaf het eerste jaar, met uitzondering van één keer iets minder, zijn we alleen maar vaker in actie moeten komen”, aldus coördinator Petra Verschoor.

Een sluitende verklaring voor de stijging heeft ze niet. ,,Misschien zijn we meer bekend, maar het kan ook zijn dat er meer conflicten zijn. Mensen zijn in 10 jaar toch wat onverdraagzamer geworden en door de druk van internet en grotere werkdruk ook wat prikkelbaarder.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.