Volledig scherm
© Thinkstock

Burgemeester Bruls: ‘Bedelaar verdient meer dan ik’

NIJMEGEN - In de Nijmeegse binnenstad lopen dak- en thuislozen die per dag met bedelen een hoger inkomen verdienen dan de best betaalde ambtenaar van Nijmegen. Dat zei burgemeester Bruls gisteravond naar aanleiding van raadsvragen over de groeiende problemen met dak- en thuislozen. 

,,De best betaalde ambtenaar, dat ben ik”, gaf hij zelf antwoord op de vraag wie hij met de best betaalde ambtenaar bedoelde.

Overlast Van Schevichavenstraat

Bruls gaf het als voorbeeld om te onderstrepen dat de stadsaanpak van dak- en thuislozen beter kan. Hij besprak onder meer de overlast in de Van Schevichavenstraat, waar bij de Albert Heijn vaker gebedeld wordt.

 ,,Ze gebruiken dat geld niet voor de huur of boodschappen bij de Albert Heijn, maar voor het in stand houden van hun drugsverslaving. En dat  tegenover de voorziening (verslavingszorg, red.) die zich inspant om hen te helpen bij hun verslaving. Het is een cirkel die je niet moet willen, we moeten de brandstof eruit halen”, aldus Bruls.

Bedelverbod niet zeker

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen op archiefbeeld.
Volledig scherm
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen op archiefbeeld. © Paul Rapp

Waarmee hij niet wilde zeggen dat al 100 procent zeker is dat er groen licht komt voor een bedelverbod.

,,Dat is wat we nu onderzoeken. We kijken of het zou kúnnen helpen tegen de overlast.” Bruls benadrukte ter nuancering dat maar een kleine groep voor ellende zorgt. ,,We moeten niet iedereen over één kam scheren.” 

De burgemeester zei verder dat hij niet de illusie had dat alleen een bedelverbod zou volstaan als oplossing voor de overlast van dak- en thuislozen in de binnenstad. ,,Het meest gebaat zijn we als deze mensen een ander levenspad inslaan.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.