Volledig scherm
Burgemeester Bruls. © Paul Rapp

Burgemeester Bruls: ‘Burger moet zich grote zorgen maken over georganiseerde misdaad’

NIJMEGEN - Burgers moeten zich grote zorgen maken over invloed van de georganiseerde misdaad op het dagelijks leven. Als er niet stevig ingegrepen wordt, nemen drugscriminelen bijvoorbeeld de vastgoedmarkt over en wordt het gewoon om mensen met wapens door je straat te zien lopen.

Die waarschuwing komt van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. 

Hij wil een tegengeluid geven aan het gejubel over de financiële voorspoed die op Prinsjesdag is gepresenteerd. ,,De invloeden van drugscriminelen her en der in het land - niet alleen in onze hoofdstad maar ook in Nijmegen - zijn vrij funest, daar moet je stevig op ingrijpen.” 

Samenleving wordt vergiftigd

Volgens hem moeten burgers zich vooral niet blindstaren op loonsverhogingen, maar moeten ze zich vooral zorgen maken. Volgens Bruls wordt de samenleving langzaam maar zeker ‘vergiftigd’. ,,Als je lang genoeg wacht, kom je op gegeven moment op het punt dat je eigenlijk niet meer terug kan.” 

Om die reden heeft hij samen met elf andere burgemeester om extra geld gevraagd om ondermijning - de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld - te bestrijden. 

Quote

De invloeden van drugscrimi­ne­len her en der in het land zijn vrij funest, daar moet je stevig op ingrijpen

Hubert Bruls, Burgemeester van Nijmegen

Drugscriminaliteit

De burgemeester verwijst naar een rapport over drugscriminaliteit in Amsterdam. Daaruit bleek dat de florerende drugseconomie in de hoofdstad nagenoeg vrij spel heeft, omdat het de overheid ontbreekt aan kennis en middelen om criminelen aan te pakken. 

Volgens Bruls zijn die criminele invloeden op de bovenwereld ‘ook in Nijmegen’ te vinden. ,,Dus moet je stevig ingrijpen. Het is niet meer een kwestie van drugsdealers op straat oppakken. Je hebt het hier over heel slimme figuren die vaak via vastgoed in de bovenwereld een positie proberen te verwerven.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.