Volledig scherm
Burgemeester Bruls tijdens het kinderontbijt op 5 mei. © ANP

Burgemeester Bruls: Nijmegen heeft geen geld voor Songfestival

NIJMEGEN - ,,Het is hartstikke leuk als het Eurovisie Songfestival in Arnhem zou landen, maar wij gaan er niet in participeren.” Dat zegt burgemeester Hubert Bruls als reactie op het enthousiasme van Arnhem om zich aan te melden als gastheer van het grote televisie-evenement in 2020. 

Volgens Bruls heeft Nijmegen helemaal geen geld om mee te doen. ,,Wij hebben andere jeugdzorgen, om het zo maar eens te noemen.” Hij duidt daarmee op de financiële problemen die veel gemeenten hebben omdat zij veel extra geld in de jeugdzorg moeten steken. 

‘Denk er goed over na’

,,Wij zijn in onderhandeling met de minister om te kijken hoe dat opgelost moet worden. Ik merk dat andere gemeenten erg enthousiast zijn en dat steun ik. Ik snap die opwinding ook wel. Tegelijk zou ik willen zeggen: denk er goed over na.”     

Quote

Wij hebben hier fantasti­sche hotels en ik ben ervan overtuigd dat ze er goed op inspelen

Monique Esselbrugge, Wethouder economie in Nijmegen

Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch was maandagavond te gast bij talkshow Pauw om over de kandidatuur van zijn stad te praten. Hij had het daarbij over de 'stadsregio Arnhem-Nijmegen’. Er is geen contact geweest met Nijmegen, volgens Bruls. ,,Wij zijn niet bevraagd.”

Eurovisietune klonk voor het eerst in Stevenskerk

Wethouder Monique Esselbrugge van Nijmegen denkt dat de stad zal profiteren als het festival inderdaad naar Arnhem komt. ,,Wij hebben hier fantastische hotels en ik ben ervan overtuigd dat ze er goed op inspelen. Daar hoeven wij ons als gemeentelijke overheid niet mee te bemoeien.”

Er is een klein linkje tussen het Songfestival en Nijmegen. De bekende Eurovisie-tune, het Te Deum, componeerde Marc-Antoine Charpentier (1643-704) ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen in 1678. Volgens sommigen is het dan aannemelijk dat het nummer 341 jaar geleden voor het eerst werd opgevoerd in de St. Stevenskerk van Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.