Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen © Paul Rapp

Burgemeester Nijmegen: alert zijn dat ‘Fortuyn’ niet nog eens gebeurt

NIJMEGEN - ,,Een schandalige actie waar we heel verontrust over moeten zijn.”  Zo noemt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls het oproepen van geweld tegen Thierry Baudet tijdens een anti-fascistische demonstratie afgelopen weekeinde. Maandag werd daarvoor een 21-jarige inwoonster van Nijmegen aangehouden.

,,Ook als het niet serieus bedoeld is, hoop ik dat justitie genoeg redenen vindt om deze vrouw te vervolgen. De vraag is ook: wanneer blijft het niet bij woorden en gebeurt er écht iets? We hebben in 2002 ‘Fortuyn’ meegemaakt en moeten er alert op zijn dat het niet nog een keer gebeurt. Ik bedacht me ook meteen: hoe voel je je als ouder wanneer je dochter in Nijmegen gaat studeren en in zo'n circuit terecht komt.”

Enkele tientallen

Hij schat dat de groep extreem linkse activisten in Nijmegen uit ‘eerder enkele tientallen bestaat dan enkele honderden'. ,,Maar het zijn er zeker ook geen ‘enkelen’. We zien dezelfde mensen in verschillende demonstraties in de stad terug: tegen Pegida, tegen zwarte piet en tegen orthodox-christenen. We houden die groep wel degelijk in de gaten.”

Hij maakt zich overigens net zoveel zorgen over rechts-extremistische activisten in de stad. ,,Ook die agressieve en assertieve groep vanuit rechts groeit. Ook daar worden woord en daad niet geschuwd, dat hebben we wel gezien bij de anti-zwarte pieten demonstratie in november. Alleen omdat er toen geen aangifte is gedaan, is er niemand aangehouden. Die polarisatie is zorgwekkend. Bij elke demonstratie weet je bijna zeker dat er ook een tegendemonstratie komt. Ze zoeken elkaar op, hebben elkaar nodig.” 

Quote

We houden de linkse activisten wel
degelijk in de gaten

Hubert Bruls, Burgemeester van Nijmegen

Niet in debat

,,Een demonstratie is niet erg, vaak is het zelfs mooi dat het gebeurt, maar het wordt ernstig als mensen elkaar fysiek onheus gaan bejegenen. Dat moeten we niet normaal gaan vinden. Mijn strategie is: geef radicalen niet te veel aandacht, ga niet met ze in debat, want ze zijn niet uit op compromissen. Ik ga liever in gesprek met de 150 mensen op een bingomiddag.” 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.