Bruls
Volledig scherm
PREMIUM
Bruls © Ruuben L. Oppenheimer

Burgemeester strijdt steeds vaker als sheriff tegen criminelen: ‘het is niet zonder risico's’

NIJMEGEN - De herder, de hoeder én de handhaver. De rol van de burgemeester is anno 2018 verschrikkelijk complex geworden, constateert de Nijmeegse hoogleraar sanctierecht Henny Sackers. Burgemeesters krijgen steeds meer bevoegdheden om op te treden als heuse crimefighters. En dat gebeurt in de praktijk ook steeds vaker. Maar of dat wenselijk is? Sackers: ,,De burgemeester als sheriff: het is zeker niet zonder risico's.” 

Deze week was het weer raak. Vier horecazaken in Nijmegen - één café, drie kebab-zaken - moesten per direct dicht van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Redenen: de eigenaar van de vier zaken zou een vuurwapen in zijn bezit hebben, stond toe dat een minderjarige alcohol aan de bar kon bestellen en plaatste zonder toestemming een terras voor de deur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.