Burgers moeten hun stoep sneeuwvrij houden, maar doet de burgemeester dat zelf ook?

NIJMEGEN / WAGENINGEN / BERG EN DAL -  Veel gemeenten roepen burgers op om de stoep voor hun huis ijs- en sneeuwvrij te maken. Maar doen de burgemeesters dat zelf ook? De Gelderlander nam de proef op de som bij burgemeesters in de regio. 

Nijmegen

Volledig scherm
Bewoners in Nijmegen ruimen de sneeuw op. © DG

De gemeente Nijmegen roept onder meer op Facebook en Instagram op de stoep sneeuwvrij te maken.  Helemaal omdat er in Nijmegen sinds dit jaar minder gestrooid wordt. Daarvoor kan met de buurt bijvoorbeeld een kist met zout worden besteld. Maar wat blijkt? De stoep voor het huis van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ligt vol met sneeuw. 

,,Het sneeuwt. Leuk maar... kunnen we nog veilig op pad?’’ Dat is waarmee de gemeente begint met het waarschuwen van haar burgers op sociale media. Vervolgens is iemand te zien die de stoep voor het gemeentehuis strooit. Gevolgd door de boodschap: ,,Dat kun jij ook! Met de zoutkist in jouw buurt, of gewoon met de bezem’’, alvorens er wordt doorverwezen naar de website van de Dar (het afvalverwerkingsbedrijf dat in Nijmegen ook gladheid bestrijdt).

De stoep voor het stadhuis mag dan sneeuwvrij zijn, slechts een enkeling heeft de stoep sneeuwvrij gemaakt in de straat waar Nijmeegs burgervader woont. Bij Bruls zelf is er geen enkele moeite gedaan. Er staan nog wat sporen van een auto in de sneeuw, maar strooizout, een sneeuwschep of een bezem zijn nergens te bekennen.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De stoep van burgemeester Hubert Bruls ligt vol sneeuw. © DG

Wageningen

Volledig scherm
Stoep burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal © DG

Ook in Wageningen lijkt er nog weinig te zijn geveegd en geschept in de straat van burgemeester Geert van Rumund. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst heeft naar eigen zeggen haar eigen stoep én die van haar buurvrouw in Vorden sneeuwvrij gemaakt. De hele straat doet dit, omdat in de Achterhoek het ‘naoberschap’ (buren helpen elkaar)  hoog in het vaandel staat. Buren maken dus gezamenlijk de straat sneeuwvrij. 

Berg en Dal

De oprit van de burgemeester van Berg en Dal is sneeuwvrij. Mark Slinkman heeft de stoep voor zijn woning in Beek, inclusief de oprit, keurig ontdaan van sneeuwresten. 

Volledig scherm
De straat van burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. © DG

Gennep

Wethouder Janine van Hulsteijn van de Gemeente Gennep doet een op Facebook ook een oproep om de stoep schoon te maken. Zelf geeft ze in een bijgaand filmpje al het goede voorbeeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. 't Plein: Tuinvogeltelling
    PREMIUM
    COLUMN

    't Plein: Tuinvogel­tel­ling

    NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.