Volledig scherm
© ANP XTRA

Café Heideroosje verliest in rechtbank: zaak blijft gesloten

NIJMEGEN - Het Nijmeegse café Heideroosje blijft gesloten. De rechtbank heeft burgemeester Hubert Bruls gelijk gegeven in een zaak die de uitbaatster van het café had aangespannen.

Bruls besloot vorige week naar aanleiding van politieonderzoek dat het café vanaf vrijdag een jaar dicht moet. Uit het onderzoek bleek dat er cocaïne werd verhandeld. Bij een inval in mei werd een klant daarop betrapt. Ook zijn er veel klachten van overlast van het café dat frequent bezocht wordt door NEC-supporters. 

Sluiting is de doodsteek voor het café, vertelde uitbaatster Willy Leenders onder andere tegen De Gelderlander. Zonder inkomsten is de huur voor het pand volgens haar niet op te brengen. De uitbaatster stelt bovendien dat zij niet op de hoogte was van drugshandel en dat ze niet is gewaarschuwd voor eventuele sluiting van haar kroeg.

Vergunning ingetrokken

Haar argumenten zijn voor de rechtbank geen reden om het besluit van Bruls terug te draaien. Volgens de rechtbank doet de burgemeester terecht een beroep op bedreiging van de openbare orde. In de wet staat klip en klaar dat de drank- en horecavergunning moet worden ingetrokken als er in harddrugs wordt gehandeld. Volgens bestaand beleid moet een café bij drugshandel daarnaast een jaar op slot, zo oordeelde de rechter.

Bruls nam de afgelopen jaren vier keer eerder een dergelijke maatregel en ziet zich tot zijn vreugde opnieuw gesteund door de rechterlijke macht. ,,Goed om te horen dat een onafhankelijke rechter besluit dat mijn beslissing terecht is geweest. Sluiting van een lokaal is geen geringe maatregel.’’ 

Een emotionele Willy Leenders wil niet meteen op de uitspraak reageren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.