Volledig scherm
Café de Fiets in de Grotestraat. © Paul Rapp

Cafés de Fiets en Tio Pepe per direct dicht op last van burgemeester Bruls

updateNIJMEGEN - Café de Fiets en tapasbar Tio Pepe zijn per direct op slot. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls vrijdag besloten. 

Volledig scherm
Café de Fiets en tapasbar Tio Pepe zijn gesloten 'wegens verbouwing', zo luidt de mededeling op de ramen. © DG

De drank- en horecavergunning is per zaterdagmiddag om 12.00 uur ingetrokken, in principe voor een periode van vijf jaar. Inmiddels zijn beide zaken aan de Grotestraat daadwerkelijk gesloten; op de ruit prijkt de Engelstalige mededeling dat de zaken wegens verbouwing dicht zijn.

De reden voor het besluit van Bruls: recente openbare ordeverstoringen en ‘slecht levensgedrag’ van een leidinggevende, licht een woordvoerder van de burgemeester toe. Concreet zouden de klachten bestaan uit geluidsoverlast en een reeks geweldsincidenten bij Café de Fiets, waarbij telkens bedrijfsleider Sjoerd Tonissen was betrokken.

,,Ik ben inderdaad niet het liefste jongetje van de klas”, geeft Tonissen toe. ,,Maar ik heb altijd geprobeerd de zaken in goede banen te leiden, heb mezelf beschermd tegen agressieve klanten als het moest.”

Kliniek

De bedrijfsleider geeft aan per direct te stoppen bij Café de Fiets en de naastgelegen nieuwe versie van Tio Pepe (voorheen gevestigd aan de Bloemerstraat). Hij wil zich laten behandelen bij een verslavingskliniek. Tonissen vindt niet dat de eigenaresse van beide zaken de dupe mag worden van zijn wangedrag. ,,Als Bruls zo nodig moet ingrijpen: stuur mij weg, maar laat de zaken open. Als ik weg ben, is het probleem opgelost.” Er zal bezwaar worden aangetekend tegen de sluitingen, geeft hij aan.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester is het vertrek van de bedrijfsleider echter niet voldoende. ,,De vergunninghouder, de eigenaresse dus, is verantwoordelijk voor het gedrag van het personeel.”

Harde muziek

Naast de geweldsincidenten zou ook sprake zijn van te harde muziek, tot diep in de nacht. Tonissen ontkent de geluidsoverlast. Volgens hem heeft een nabijgelegen café in de Grotestraat mensen aangespoord om klachten tegen hem in te dienen. Hij zegt ook het slachtoffer te zijn geworden van intimidatie. ,,Pas geleden is er een baksteen door mijn caféruit gegooid.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.