PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Prof. dr. Angela Maas hoogleraar cardiologie aan Radboudumc
Volledig scherm
PREMIUM
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Prof. dr. Angela Maas hoogleraar cardiologie aan Radboudumc © Paul Rapp

Cardiologe Angela Maas, de meest invloedrijke vrouw van Nederland, vecht al 30 jaar voor het vrouwenhart

NIJMEGEN - Cardioloog Angela Maas (63) heeft een missie: goede hartzorg voor vrouwen. Tijdschrift Opzij heeft haar daarom uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van het jaar. ,,Deze erkenning vergroot mijn netwerk en de impact van mijn boodschap.”

Angela Maas krijgt ze vaak op haar spreekuur voor een second opinion. Vrouwen met ernstige klachten zoals aanhoudende vermoeidheid en druk op de borst. Ze zijn uitgebreid onderzocht door een cardioloog die niks kan vinden. 

Het zal de overgang wel zijn, of een burn-out. ‘Niet te veel piekeren, mevrouwtje'. Zo worden ze met een kluitje in het riet gestuurd. Terwijl er wel degelijk wat aan de hand is.

Eerste cardioloog voor vrouwen

Ze was in 2003 de eerste cardioloog die spreekuren hield speciaal voor vrouwen. Sinds 2012 heeft Angela Maas bij het Radboudumc in Nijmegen een leerstoel Cardiologie voor Vrouwen. Ze geeft leiding aan wetenschappers en artsen die hart- en vaatziekten bij vrouwen in kaart brengen en hoe die het beste behandeld kunnen worden. Met een wachtlijst van een jaar, zo groot is de vraag naar hartzorg voor vrouwen. 

Angela Maas: ,,Inmiddels is algemeen bekend dat hart- en vaatziekten bij vrouwen zich anders ontwikkelen en manifesteren, dat daarom ook de behandeling anders moet zijn. Toch wordt die kennis onvoldoende opgepakt. Het kan toch niet zo zijn dat de gezondheidszorg voor een groot deel van de wereldbevolking tekortschiet.”

Quote

Het kan toch niet zo zijn dat de gezond­heids­zorg voor een groot deel van de wereldbe­vol­king tekort­schiet

Angela Maas
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.