Volledig scherm
Roland van Kimmenade, cardioloog bij Radboudumc en verpleegkundig specialisten Lisette Baltussen en Marjolein Verdijk. © eigen foto

Cardioloog Radboudumc wil onderzoek naar ‘dorstige patiënt’ bij hartfalen

NIJMEGEN - Is het écht noodzakelijk dat patiënten met hartfalen weinig vocht binnen krijgen? Of is het nergens voor nodig dat ze continu een dorstig gevoel hebben? Daar wil cardioloog Roland van Kimmenade van Radboudumc het antwoord op vinden.

Hij is, onder de vlag van de Hartstichting, een crowdfunding gestart om dit onderzoek te financieren. Als hij via rechtstreekse fondswerving 25.000 euro weet binnen te halen, wordt het bedrag door de Hartstichting verdubbeld. Bij zijn onderzoek krijgt hij assistentie van verpleegkundig specialisten Lisette Baltussen en Marjolein Verdijk.

Het is de vierde keer dat de Hartstichting op deze manier talentvolle wetenschappers de kans geeft baanbrekend onderzoek te verrichten. Deze keer proberen vijf onderzoekers via crowdfunding voldoende startkapitaal te verzamelen. Dankzij de drie eerdere edities konden dertien wetenschappers hun onderzoek starten.

Het leven draaglijker maken

Roland van Kimmenade hoopt met zijn onderzoek het leven van hartfalenpatiënten draaglijker te maken. Op dit moment krijgen zij het advies maximaal 1,5 liter per dag te drinken, omdat dit de klachten zou verminderen. ,,Door de vochtbeperking heeft de patiënt heeft continu dorst", zegt de cardioloog. ,,We willen voor eens en altijd onderzoeken of minder drinken wel zin heeft.” Hij hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek ertoe bijdragen dat de levenskwaliteit van patiënten verbetert.

Volgens Van Kimmenade hebben patiënten het moeilijk. ,,Patiënten met hartfalen gaan vaak steeds verder achteruit. Daarbij moeten ze elke dag bijhouden hoeveel ze drinken. Ze hebben veel dorst, het is zwaar en het confronteert hen constant met hun ziekte. Soms nemen patiënten ijsblokjes of kauwgom tegen de dorst of ze deppen hun mond met een nat washandje.”

De vijf onderzoeksvoorstellen zijn door de Hartstichting kritisch beoordeeld en goedgekeurd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.