Cees de Beer, de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Cees de Beer, de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen. © Paul Rapp

Cees de Beer: ‘Iedereen wil een bruisende stad én rustig kunnen slapen en veilig over straat’

vrijdaginterviewNIJMEGEN - Zijn eerste keer stappen was met een vriendje in de coladisco van de Matrixx. Nu is Cees de Beer de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen. Hij heeft iets met taal, maar niet dankzij de docenten Nederlands. Zij  trokken zijn presentaties over Bert en Ernie en de gedichten van Henk Spaan niet. 

U stottert. En u doet ‘spoken word’-optredens, u draagt voor...
,,Tot mijn vierde kon ik heel moeilijk praten. Komt dat door een tragische gebeurtenis, vragen ze me soms. Nou, zo romantisch is het niet hoor; ik heb verbale dyspraxie. Dat heeft me zeker beïnvloed. Ik ben ermee gepest, dat kan bijna niet anders, maar ik vertoonde er ook een bepaald gedrag door. Als ik ook graag een keer op het fietsje wilde, maar het kind dat erop zat, dat niet snel genoeg snapte, dan duwde ik.”

Wat is uw moeilijkste letter?
,,Dubbele klinkers. Niet als in ‘Holland’, maar ik stond vorig jaar met Mensen Zeggen Dingen óp Lowlands en als ik snel praat, kan ik bijna niet ‘Lowlands’ zeggen. Na mijn vierde ging ik beter praten en nu kan ik het best aardig. Ik heb veel stottertherapie gehad. Vorig jaar nog, want ik glij af en toe terug. Als mensen er een grapje over durven maken, reageer ik expres beledigd. De pijnlijke situatie die dan ontstaat, vind ik grappig.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.