Cel dreigt voor ex-eigenaar Italiaans restaurant aan Nijmeegse Waalkade

NIJMEGEN/ ZWOLLE – Het faillissement van Italiaans restaurant La Pasta Di Marko aan de Waalkade in Nijmegen in 2015 krijgt nog een venijnig staartje. Tenminste,  voor de toenmalige eigenaar Johan de L. (53). Hij dreigt de bak in te draaien omdat hij grote sommen geld aan de boedel zou hebben onttrokken. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

De officier van justitie eiste maandag in de rechtbank in Zwolle twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk tegen uit Hilversum afkomstige De L. Zelf blijft de verdachte ontkennen. Domme pech en een ‘lasterverhaal in de krant’ zijn volgens diens advocaat Tom van Assendelft debet geweest aan het debacle van het restaurant.

Maar zoals De Gelderlander destijds al onthulde, laat De L. al jaren een spoor van schulden en ellende na. Niet alleen de belastingdienst, ook personeelsleden van het restaurant, huurbazen in Nijmegen, Bergharen, Lienden en Druten en talloze bedrijven kregen te maken met onbetaalde facturen. Ondertussen leefde de Hilversummer - die in 2003 al eens figureerde in het tv-programma Opgelicht?! en al eerder in de cel zat wegens fraude - als een koning. Hij reed in de duurste auto's en woonde samen met zijn gezin in gigantische huizen.

Het avontuur van De L. in Nijmegen duurde nog geen jaar. In juni 2014 nam hij het restaurant (voorheen simpelweg La Pasta) over en bracht het onder de paraplu van zijn BV: Geniet van elke Dag. Hij deed alsof zijn destijds 19-jarige stiefzoon, die in een rolstoel zat, de tent runde.

Achterstallig loon

In januari 2015 ging het mis: zes personeelsleden die samen ruim 20.000 euro aan  achterstallig loon tegoed hadden, stapten naar de rechter. In maart viel het doek en werd La Pasta di Marko failliet verklaard. De curator vertrouwde de boel niet, waarna fiscale opsporingendienst FIOD een inval deed in De L.'s toenmalige woning in Lienden. 

De restauranteigenaar heeft volgens justitie gelden weggesluisd uit de boedel van La Pasta Di Marko, vlak voordat het failliet ging. Zo zouden pinbetalingen (zo’n 125.000 euro) en contant geld op de bankrekening van zijn gehandicapte stiefzoon zijn terecht gekomen. ,,Een constructie om gelden aan het zicht te onttrekken’’, aldus de aanklager. 

Geen omzetbelasting

Verder wordt de man verweten dat hij geen deugdelijke administratie heeft gevoerd. Bovendien zijn er geen aangiften omzetbelasting en loonheffing gedaan, waardoor de fiscus het schip in ging. De exacte bedragen zijn niet met zekerheid vast te stellen, maar de aanklager gaat in zijn eis uit van een bedrag tussen de 120.000 en 250.000 euro.

De advocaat van De L. beweert dat zijn cliënt er nog niet aan toe was gekomen om zijn administratie netjes te regelen. ,,Hij is enkel slordig geweest’’,  aldus de advocaat. In Spanje zou de ondernemer weer een bestaan proberen op te bouwen. In Nederland lukt dat niet vanwege zijn slechte naam.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.