Volledig scherm
Tanks met bluswater bij chemisch distributiebedrijf Broekman Logistics. Archieffoto © Gerard Verschooten

Chemisch bedrijf Broekman Logistics verlaat Westkanaaldijk

NIJMEGEN - Het voormalige Te Winkel & Oomes, inmiddels Broekman Logistics, verlaat na vele decennia Nijmegen. De vervoerder en het opslagbedrijf voor chemicaliën verhuist naar Blerick bij Venlo. 

Begin volgend jaar wordt hier de laatste hand gelegd aan nieuwbouw. Alle 90 werknemers kunnen in dienst blijven, maar moeten na de overstap wel bereid zijn verder te reizen.

Broekman, voorheen Te Winkel & Oomes (TWO Chemical Logistics), zit op de Westkanaaldijk bij Weurt aan de De Vlotkampweg. In 1979 verhuisde het bedrijf vanaf de Waalkade hier naartoe.

Uitbreiding

,,In Blerick krijgen we 64.000 vierkante meter opslagruimte, in plaats van 20.000 nu. In Nijmegen was geen ruimte meer voor uitbreiding, terwijl we willen groeien", licht een woordvoerder van Broekman Logistics de reden voor de verhuizing toe. 

Aan de De Vlotkampweg wordt nu nog verf gemengd en gelabeld en van hieruit naar bestemmingen over heel de wereld vervoerd. Het bedrijf verwerkt inkten, kleurstoffen en waterbehandelingsproducten. Behalve in Nijmegen heeft Broekman Logistics (800 werknemers) vestigingen in Maastricht, Born, Tilburg en Rotterdam. 

Rampenplan

In 2012 kwam de Nijmeegse locatie nog groot in het nieuws, omdat het rampenplan niet zou deugen. Toenmalig Beunings burgemeester Zijlmans liet in De Gelderlander weten dat een klein brandje tot een kolossale ramp op bedrijventerrein Westkanaaldijk zou kunnen leiden. 

Er mocht 11.200 ton aan giftige en ontvlambare stoffen worden opgeslagen. Bij Chemie-Pack in Moerdijk, waar een jaar eerder een grote brand was uitgebroken, was een vergunning voor 'slechts' 3.500 ton.

Extra maatregelen

Quote

Het is voor de bewoners van Weurt en Nijmegen-West een zorg minder

Marja Jacobs, Vereniging Leefmilieu

De directie heeft altijd tegengesproken dat de veiligheid in het geding was. Toch werden in overleg met de verantwoordelijke gemeente Nijmegen extra maatregelen getroffen. Het gemeentelijke rampenplan werd aangescherpt. Met rondleidingen op open dagen werd gepoogd burgers gerust te stellen.

Marja Jacobs van Vereniging Leefmilieu, toen in actie voor meer veiligheidsmaatregelen, is blij met de verhuizing. ,,Het is voor de bewoners van Weurt en Nijmegen-West een zorg minder met zoveel explosieve materialen dicht op elkaar."

Veiligheid

Quote

De huidige activitei­ten in Nijmegen stoppen, maar mogelijk beginnen we hier met iets nieuws

Woordvoerder, Broekman Logistics

Wel hoopt ze dat de veiligheid in Blerick goed geregeld is. Jacobs kan wat dat betreft gerust zijn, verzekert de woordvoerder van Broekman Logistics. ,,We krijgen in Blerick de beste veiligheidssystemen die er op dit moment te krijgen zijn." 

Voor het bedrijf zijn er meer voordelen. ,,De ligging is gunstiger. We komen vlakbij een treinterminal met optimale verbinding met het Duitse achterland. Ook de connectie met Rotterdam wordt beter."  

Onduidelijk is nog wat er met het leegkomende bedrijfsterrein gaat gebeuren. ,,De huidige activiteiten stoppen, maar mogelijk beginnen we met iets nieuws. Daarover komt snel duidelijkheid."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.