Volledig scherm
Joris Ivens © Onbekend

Cineast Joris Ivens krijgt postuum Vietnamese onderscheiding

NIJMEGEN - De Nijmeegse cineast Joris Ivens krijgt vanmiddag in de ambassade in Den Haag postuum de zogenoemde Friendship Medal van de Vietnamese regering. Daarnaast wordt Ivens geëerd met een permanente gedenkplaats in het Hien Luong Museum in het Aziatische land.

Joris Ivens (1898 - 1989), een zelfverklaard communist, wordt door Vietnam gelauwerd voor zijn solidariteit en omdat hij met diverse films de westerse wereld heeft laten zien welke gruwelijkheden plaatsvonden in het land nadat de Amerikanen er waren binnengevallen. De Friendship Medal geldt in Vietnam als een hoge onderscheiding voor buitenlandse burgers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het land. 

,,Fantastisch dat Joris op deze manier wordt geëerd voor de vier films die hij over Vietnam heeft gemaakt’’, zegt André Stufkens, bestuurslid van de Europese stichting Joris Ivens. ,,Hij maakte de films in de moeilijkste periode die het land heeft doorgemaakt, met persoonlijke goedkeuring van de toenmalige president.” 

Permanente tentoonstelling

Voor een van de films verbleef de Nijmeegse cineast in de jaren zestig van de vorige eeuw twee maanden lang in Vinh Linh, het zwaarst gebombardeerde gebied van Vietnam. Daar registreerde hij met zijn camera’s het dagelijkse leven van de bevolking. 

,,In een museum in dat district, aan de voet van de legendarische Hien Luong Bridge over de rivier Ben Hai, wordt nu een permanente gedenkplaats ingericht met aandacht voor het werk van Joris”, vertelt Stufkens. Daarmee is het na geboortestad Nijmegen (Joris Ivensplein met een beeld en een gedicht), Brussel (een beeld op het station) en Parijs (een beeld in een park) de vierde plek ter wereld waar de cineast permanent wordt herdacht.

De huidige belangstelling voor Ivens, ereburger van Nijmegen, vloeit voort uit het partnerschap tussen de Europese stichting en het Vietnam Film Institute. Dat heeft sinds 2016 onder meer geresulteerd in drie boeken en de restauratie en Vietnamese ondertiteling van films. 

De Friendship Medal is donderdagmiddag op de Vietnamese ambassade uitgereikt aan een familielid van Ivens. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.