Spelers van Beuningse Boys vieren een treffer tegen Blauw Wit.
Volledig scherm
Spelers van Beuningse Boys vieren een treffer tegen Blauw Wit. © Paul Rapp

Clubs in nood: uitstel, maar geen afstel huurbetaling

NIJMEGEN - Sportclubs die de accommodatie huren van de gemeente Nijmegen krijgen uitstel van het betalen van huur tot eind augustus. Alle sportactiviteiten zijn stilgelegd door het coronavirus.

Van afstel van huur is voorlopig géén sprake. Daar had de FAN (Federatie Amateurvoetbal Nijmegen) in een brief wel om gevraagd nu clubs veel minder inkomsten hebben door het coronavirus. De FAN, een samenwerkingsverband tussen voetbalamateurclubs, is wel blij dat de gemeente sportclubs tegemoet komt. ,,Het een kwestie van enerzijds, anderzijds”, zegt FAN-voorzitter Ad Frik. ,,Ik snap het standpunt van de gemeente. Die wil niet haar eigen glazen ingooien. Aan de andere kant is het jammer dat er niet direct duidelijkheid is voor de clubs.”

Noodfonds

De gemeente laat weten dat ze eerst in kaart wil brengen welke andere fondsen er komen voor amateursportclubs. Zo is de overkoepelende organisatie NOC*NSF al bezig met een noodfonds en komt ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarschijnlijk met steunmaatregelen. ,,Als we dit in beeld hebben, vertalen we het voor de Nijmeegse clubs”, reageert de woordvoerster.

Geen inkomsten

Ook kunnen clubs gebruikmaken van corona-maatregelen die al zijn aangekondigd door de gemeente en die ook gelden voor andere bedrijven. De FAN hoopt dat de gemeente dat nog een keer toelicht in een extra brief. ,,Dan is het meteen duidelijk dat de gemeente de clubs niet laat stikken, ook al wordt de huur niet direct stopgezet.”

De gemeente heeft niet alleen van de FAN een brief gekregen. Ook andere binnen- en buitensportverenigingen hebben gevraagd om de huur stop te zetten per 13 maart 2020. Clubs zitten zonder inkomsten uit bijvoorbeeld de kantineomzet omdat er voorlopig niet gesport kan worden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.