COC doet aangifte tegen actiegroep die demonstreerde bij afgeblazen voorleesmiddag dragqueens

NIJMEGEN - Het COC regio Nijmegen heeft aangifte gedaan van discriminatie door een demonstrant uit Brabant van het Identitair Verzet, een extreemrechtse actiegroep. Die liet zich negatief uit over transgenders tijdens een demonstratie op 22 december tegen een voorleesmiddag van dragqueens in de Nijmeegse bibliotheek; de bieb gelastte de voorleesmiddag vervolgens af.

De Brabantse actievoerder zei destijds onder meer tegenover deze krant: ,,Als transgenders gaan voorlezen aan kinderen vanaf 4 jaar, dan worden traditionele waarden en normen weggeschoven. Dit wordt ons opgedrongen.” 

Ap Willems, voorzitter van COC regio Nijmegen stapte gisteren naar de politie om aangifte te doen. ,,Het is de verantwoordelijkheid van het COC om dit op te pakken. We hebben binnen het COC een transgendergroep, dit incident willen en kunnen we niet zomaar laten passeren. We hebben net op Plein 1944 een prachtige fototentoonstelling gehad die laat zien hoe trots transgenders zijn.” 

Laatdunkend

De  rechtse actievoerder die wordt aangeklaagd wegens discriminatie, verwarde dragqueens (mannen in vrouwenkleding met extravagante make-up) met transgenders (man of vrouw die van geslacht wil veranderen of is veranderd).  Voor COC-voorzitter Willems maakt dat niet uit. ,,Ook al zit je fout, je hoort je niet laatdunkend uit te laten over transgenders; dit soort dingen hoor je niet te zeggen. Of het voldoende is om een zaak te beginnen,  zal het Openbaar Ministerie nu moeten beoordelen.” 

De Brabantse actievoerder reageert verrast op het nieuws. ,,Het lijkt mij strafrechtelijk onmogelijk. Ze mogen aangifte doen, maar we zeggen niks kwaads over hen. Alleen dat het niet normaal is om aan kinderen vanaf vier jaar voor te lezen”, aldus de man die niet met zijn naam in de krant wil.  

Volledig scherm
© DG

De actievoerder, met een kruisbeeld en een vlag met het symbool van Identitair Verzet, demonstreerde die zaterdagmiddag samen met een drietal andere rechts-extremisten tegen een voorleesmiddag van dragqueens. Er werden flyers uitgedeeld met onder meer de tekst ‘Wij zijn hier nu om het traditionele gezin als hoeksteen van de samenleving te promoten’.  Een uur voor aanvang liepen jongeren in de bibliotheek die ‘als bedreigend werden ervaren’ en ‘een onveilig gevoel gaven’, aldus een medewerkster toen. Daarop besloot de bibliotheek de voorleesmiddag te schrappen.

Bij een eerdere voorleesmiddag van dragqueens in de bibliotheek, in oktober, ontstond buiten op het plein een grimmige sfeer tussen actievoerders van de katholieke stichting Civita Chrisitana uit Heilig Landstichting en voorbijgangers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.