Commotie: zat klimaatactivist Lars (12) in een video van D66?

videoNIJMEGEN - Commotie alom op de sociale media: Lars Westra, de 12-jarige milieuactivist uit Nijmegen die deze week de provincie Gelderland toesprak, zou nauwe banden hebben met D66. Is dat zo? Ja en nee.

Meteen na zijn toespraak bij de Gelderse Provinciale Staten werd de jongen weggezet als 'gestuurd door zijn ouders’, ‘klimaatkindsoldaat’ en hulpje van D66-fractieleider Rob Jetten. Dat laatste werd gebaseerd op een promotiefilmpje dat Jetten opnam toen hij terugblikte op zijn eerste periode als fractieleider van D66. 

In dat filmpje komt een jongetje voor dat ongeveer even oud is als Lars. Maar het is 'm niet.

Wél connecties met D66

Lars Westra.
Volledig scherm
Lars Westra. © Bert Beelen

Neemt niet weg dat Lars wél connecties heeft met D66. De jongen heeft een eigen bedrijfje, Visie van Kinderen, waarmee hij de mening van kinderen onder de aandacht wil brengen bij beleidsmakers. Hij schreef D66 met de vraag of hij een keer mocht komen praten. Dat mocht. 

Lars vroeg Jetten of hij niet een boodschap wilde opnemen die hij op zijn website kon plaatsen, waar Jetten aan meewerkte. Op Prinsjesdag 2019 figureerde Lars zelf vervolgens in een filmpje met Jetten, maar sindsdien is er geen contact meer tussen de twee.

Een ander deel van de ophef gaat over de vader van Lars. Hij is adviseur op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en circulaire economie en zou met zijn eigen bedrijf onder andere zijn ingehuurd door de provincie Gelderland. Hij wordt er op social media van beschuldigd zijn 12-jarige zoon te gebruiken voor zijn eigen zakelijke belangen. 

Kindercorrespondent Tako Rietveld, die opkomt voor de mening van kinderen, noemt de kritiek die is losgebarsten over het optreden van Lars ‘lekker makkelijk’. Hij zegt dat soort reacties wel vaker tegen te komen als kinderen iets zeggen wat volwassenen niet zo goed uitkomt. ,,Het is voor heel veel volwassenen ongelooflijk lastig als er een kind opstaat dat dingen begint te zeggen waarin het ook nog eens donders gelijk heeft.’’ 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.