Concert op twee vleugels bij lustrumviering van Mozartkring

NIJMEGEN - Natuurlijk klinkt er zaterdag Mozart tijdens het lustrumconcert van Mozartkring Gelre-Niederrhein. Er is dit keer ook een Nederlandse première, in de Boskapel in Nijmegen.

De grensoverschrijdende Mozartkring Gelre-Niederrhein is in 1989 opgericht en viert dit jaar het zesde lustrum. Voor het concert van zaterdag in de Boskapel in Nijmegen is er een spiksplinternieuw werk, dat uitgevoerd wordt de gebroeders Blaak.

De pianisten Stefan en Martijn Blaak, in 2003 als eerste pianoduo afgestudeerd aan het conservatorium van Enschede, speelden in maart in Leuven al de wereldpremière van Passions, van de Belgische componist Piet Swerts (1960).

Martijn Blaak vertelt: ,,Van Swerts hebben we al vaker muziek uitgevoerd. Zijn dubbelconcert voor twee piano’s en orkest is met al zijn hartstocht een echte uitdaging voor ons. We hebben het vijfdelige werk in nauwe samenspraak met de componist ingestudeerd en zeven maanden geleden voor het eerst gespeeld.”

Transparantie 

Die uitvoering in Leuven klonk anders dan het concert van komende zaterdag in Nijmegen, waar de broers Blaak op gewone concertvleugels spelen. ,,Tijdens de wereldpremière in België gebruikten we speciale rechtsnarige vleugels. Die instrumenten geven in tegenstelling tot de normale kruissnarige instrumenten meer helderheid in klank. Je krijgt dan de transparantie uit de tijd van Beethoven met het geluid en de kracht van nu.”

Het pianoduo is verguld met het nieuwe stuk. ,,Swerts schrijft heel virtuoos, maar maakt ook ruimte voor lyriek. Het nieuwe werk is heel toegankelijk voor de luisteraars”, vindt Martijn Blaak.

Bijzondere ervaring

Spelen op twee vleugels is voor de broers altijd weer een bijzondere ervaring. ,,Bij quatre-mainsspel op één piano kun je op elkaars vingers kijken. Best handig. Met twee piano’s wordt het een grotere uitdaging om één klank te maken.”

Lustrumconcert Mozartkring Gelre-Niederrhein: zaterdag 26 oktober, Boskapel Nijmegen. Aanvang 15.00 uur.

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.