Volledig scherm
Refugees Welcome is beklad en onleesbaar gemaakt. © Paul Rapp

Confrontatie dreigt onder Waalbrug vanwege ‘Refugees welcome’

NIJMEGEN - Er dreigt komende zondag een confrontatie tussen linkse en rechtse actiegroepen onder de Waalbrug rond de graffititekst ‘Refugees welcome’. Die welkomsttekst stond gedurende enkele jaren op een pijler van de brug. Deze week werd die door rechtse actievoerders onleesbaar gemaakt.

Een aankondiging van de linkse actiegroep Nijmegen tegen Racisme om die tekst zondag tijdens een gezellige picknick te herstellen leidde tot een tegenactie. Rechtse groepen onder wie Stop Antifa Geweld deden een oproep om ook naar de Waalbrug te komen en mensen te arresteren die de brug gaan beschilderen.

Rijksmonument

,,De Waalbrug is een rijksmonument, die kun je niet zo maar bekladden. Ik ben benieuwd of er wordt ingegrepen of dat deze mensen een vrijbrief hebben’’, legt woordvoerder John uit. Hij wil anders zelf ingrijpen en wijst daarbij op artikel 53 uit het wetboek van Strafvordering. Daarin staat dat in geval van heterdaad iedereen bevoegd is een verdachte aan te houden.

Actievoerders en sympathisanten van Nijmegen tegen Racisme die de tekst 'Refugees welcome' opnieuw op de pijler van de Waalbrug gaan schilderen kunnen een bekeuring krijgen, laat een woordvoerder van de gemeente Nijmegen weten. ,,We zijn geen eigenaar van de brug, want dat is Rijkswaterstaat. Maar als toezichthouders zien dat er iets op de pijler wordt geschilderd, zullen ze ingrijpen. Dat doen ze ook als iemands huis wordt beklad. Ik adviseer dan ook om eerst toestemming te vragen’’, legt de woordvoerder uit.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.