Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Corona zorgt voor meer plastic afval en papier; afvalbedrijven hebben moeite met verwerken

NIJMEGEN - Afvalbedrijven hebben door de coronacrisis meer moeite om al onze troep te verwerken. We produceren zelfs zoveel meer plastic afval dat een klein deel van wat gescheiden wordt ingezameld alsnog in de verbrandingsoven belandt.

Volgens woordvoerder Miranda Boer van het crisisteam ‘PMD, Glas en Papier’ dat door de afvalsector is geformeerd zijn er met het kunststof afval twee problemen.

Aan de ene kant is er gewoon meer afval, omdat mensen niet meer in bedrijfskantines en restaurants eten. Ze koken, noodgedwongen, zelf, en daarbij komt meer plastic verpakkingsmateriaal vrij.

Tegelijkertijd is er ook minder vraag naar gerecycled kunststof, omdat bedrijven die er gebruik van maken  minder producten verkopen. ,,Zoals in de automobielsector, waar bijvoorbeeld veel van dat kunststof wordt gebruikt voor dashboards.’’

Gaan stinken

Op dit moment wordt meer dan 99 procent van de bij huishoudens ingezamelde plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) nog steeds gerecycled, maar de rest belandt in de afval oven om er energie uit terug te winnen. 

Quote

Plastic kan in brand vliegen, gaan stinken en je kunt het moeilijk bewaren omdat het dan niet meer bruikbaar is

Miranda Boer, crisisteam PMD, Glas en Papier

Het plastic afval kan niet opgeslagen worden vanwege veiligheids-, gezondheids- en overlastrisico’s. ,,Het kan in brand vliegen, gaan stinken en je kunt het moeilijk bewaren omdat het dan niet meer bruikbaar is.’’ Op het vaak vervuilde afval groeit namelijk van alles.

Bij papier en glas ligt dat anders. Ook daar is meer van, onder meer omdat mensen bijvoorbeeld meer groente in glazen potten kopen. ,,En er is meer papier omdat mensen bijvoorbeeld meer online bestellen. Zo'n bestelling zit vaak verpakt in een doos.’’

Burgers worden opgeroepen gewoon te blijven scheiden. Behalve dan afval dat vrijkomt door het coronavirus, zoals latex handschoenen en mondkapjes. Die moeten bij het huishoudelijk restafval, zodat het verbrand kan worden en ze niet bij gescheiden verpakkingsafval of andere recyclebare materialen terecht komen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.