Wijkverpleegkundigen in Wijchen die vanuit Hotel Umberto alleen nog maar coronapatiënten verzorgen.
Volledig scherm
Wijkverpleegkundigen in Wijchen die vanuit Hotel Umberto alleen nog maar coronapatiënten verzorgen. © Foto: Bert Beelen

CORONABULLETIN #22: Hoopvolle geluiden van RIVM, Vierdaagselopers krijgen inschrijfgeld niet terug

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: het RIVM meldt dat het coronavirus in kracht inboet, relatief weinig nieuwe ziekenhuisopnames in Gelderland en Vierdaagselopers krijgen geen geld terug. 

Het coronavirus in Nederland op woensdag 1 april:

• Van alle patiënten met het coronavirus zijn er inmiddels 5159 in het ziekenhuis terechtgekomen, dat zijn er 447 meer dan gisteren.

• Aan het virus zijn nu 1173 mensen overleden, dat zijn er 134 meer dan gisteren. Toch is het RIVM hoopvol gestemd.

• In Gelderland is in de meeste gemeentes sprake van slechts een lichte stijging van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus.

• Lopers die nu al afzien van deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse kunnen fluiten naar hun inschrijfgeld.

RIVM: 134 sterfgevallen en 447 nieuwe ziekenhuisopnames, minder dan dinsdag

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 134 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1173. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 13.614. Dat is een stijging van 1019 personen ten opzichte van gistermiddag. 5159 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 447 personen.

Gisteren kwamen er 175 doden en 722 ziekenhuisopnames bij. Daarmee zijn de twee belangrijkste cijfers vandaag dus iets gunstiger. 134 meldingen van sterfgevallen is nog wel altijd het een-na-hoogste aantal tot nu. Er zijn tot nu toe twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

‘De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden’, zegt het RIVM bij de nieuwe cijfers. ‘De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.’

RIVM: Nauwelijks stijging ziekenhuisopnames door corona in Gelderland

In veel gemeentes in Gelderland stabiliseert het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM van woensdagmiddag.

Een enkele gemeente meldt zelfs een afname: zo telde de Utrechtse Heuvelrug dinsdag nog 11 ziekenhuisopnames, op woensdag zijn dat er 10. Dat betekent dat een patiënt met corona is ontslagen uit het ziekenhuis.

In de grote gemeentes is wel nog sprake van een lichte toename. Zo zijn in Nijmegen inmiddels 79 inwoners opgenomen in het ziekenhuis vanwege het longvirus (dinsdag: 72) en komt Arnhem uit op 30 (dinsdag: 28). Grootste relatieve stijger is Ede: daar is het aantal opnames in één dag gestegen met 5 en staat de teller nu op 29.

De Nijmeegse Vierdaagse in 2015.
Volledig scherm
De Nijmeegse Vierdaagse in 2015. © ANP

Noodmaatregel: Vierdaagselopers krijgen 100 euro inschrijfgeld niet terug

Deelnemers aan de Vierdaagse die hun inschrijving wegens de coronacrisis willen annuleren, kunnen naar hun geld fluiten. De organisatie heeft een noodmaatregel getroffen en het reglement snel aangepast.

De mensen die zich hadden ingeschreven konden hun inschrijfgeld terugkrijgen als ze voor half april hun deelname annuleerden. Dat is geregeld in een door de Vierdaagse zelf opgesteld protocol. Maar het artikel waarin het recht op teruggave staat, is buiten werking gesteld.

Eind april hakt de organisatie de knoop door over het al dan niet doorgaan van de Vierdaagse. ‘In het slechtste scenario - afgelasting van de 104de Vierdaagse - zullen we de pijn met zijn allen moeten dragen en de lasten hiervan naar redelijkheid en billijkheid moeten delen’, stelt de organisatie in een verklaring.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.