Het Radboudumc.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Radboudumc. © Paul Rapp

Coronacrisis: vroeggeborenen en 80-plussers moeten als eerste plaatsmaken op volle ic

NIJMEGEN - Als het aantal mensen dat levensbedreigend ziek wordt van corona oploopt, zijn extreem premature kinderen (tot 24 weken) en tachtigplussers de eersten die plaats moeten maken op de intensive care. Dat is mogelijk over twee weken al het geval. ,,Het wordt kantje boord.’’

19 reacties

 • Peter

  2 jaar geleden
  En wat is uw alternatief? Dat we er gezamenlijk over gaan stemmen? Of een lootje trekken? We hebben het hier duidelijk over overmacht, een uitzonderlijke situatie. Dan moet er helaas soms pragmatisch geacht worden. Dat gaat in zo'n geval om mensenlevens, dat maakt een keuze altijd pijnlijk. Maar juist daarom, kun je dan je aandacht maar het beste richten op hen die de beste kansen en toekomst hebben. Pijnlijke keuze, maar vindt u het een beter scenario om mensen in de bloei van hun leven niet op de IC toe te laten omdat er iemand gered moet worden die waarschijnlijk alsnog dit jaar overlijdt?
 • Kees jan staats

  2 jaar geleden
  Er moeten keuzes gemaakt worden en geen enkele van deze keuzes zal leuk zijn. Niemand wil zijn ouders verliezen. Overigens geldt de 80+ grens ook voor corona gevallen en zijn het natuurlijk niet uitsluitend chronisch zieken en ouderen die ernstig ziek worden van Corona. Als je kijkt naar Wuhan zie je dat daar ook jonge dokters en verpleegsters het loodje hebben gelegd. Extreme vroeggeboortes worden niet gered i.v.m. : De overlevingskans zeer klein is en de baby grote kans heeft op ernstige handicaps. Dokters zullen moeten wikken en wegen wie ze redden, lijkt mij een helse beslissing. 
 • observer

  2 jaar geleden
  Gezien de 6 duimpjes naar beneden, begrijpt niet iedereen de satire  van uw reactie helaas. ik moest er wel om glimlachen.
 • Lentje

  2 jaar geleden
  Bedden zijn er genoeg, maar IC plekken  niet. Ook defensie kan niet ongelimiteerd IC plekken bouwen.
 • BC

  2 jaar geleden
  Helemaal mee eens. 80 plussers en babies zijn toch ook mensen!!!
 1. LEES TERUG | Aantal besmettingen in Nederland stijgt naar 614, schoolleiders willen dat scholen dichtgaan
  Play
  CORONAVIRUS

  LEES TERUG | Aantal besmettin­gen in Nederland stijgt naar 614, schoollei­ders willen dat scholen dichtgaan

  Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen naar 614. Dat heeft het RIVM vanmiddag bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn er 111 gevallen positief getest op COVID-19. Volgens het RIVM werken 102 van alle gemelde patiënten in de zorg. Het door de Amerikaanse president Trump afgekondigde inreisverbod voor Europeanen zorgt ondertussen voor grote onrust, zowel bij reizigers als de reisbranche. Dit liveblog is nu afgesloten. De laatste ontwikkelingen vind je hier.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.