Karlijn Nijkamp zingt voor de ouderen van zorgcentrum Madeleine.
Volledig scherm
Karlijn Nijkamp zingt voor de ouderen van zorgcentrum Madeleine. © Ed van Alem

#coronahulp: concert zonder contact is niet weg te denken, hulp tegen eenzaamheid op het sterfbed

De Gelderlander helptNIJMEGEN - Zo weet geen hond wat een ‘contactloos buitenconcert’ is, en zo heb je een ‘monster’ gecreëerd waarvoor razendsnel 12.400 euro nodig is. Dit overkomt Club Goud, een organisatie uit Nijmegen die al jaren leuke dingen organiseert voor ouderen. 

Nog voordat woon- en zorginstellingen voor ouderen helemaal moesten sluiten voor bezoek om de besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, kwam Club Goud op 17 maart al met een van de eerste ‘contactloze’ buitenconcerten. 

Op het gras van de binnentuin van zorginstelling Pantein in Boxmeer gaf de zangeres Karlijn Nijkamp een concert terwijl de bewoners toekeken vanachter hun raam of vanaf het balkon. Volkomen veilig en een doorslaand succes. 

Rolstoeldansjes

De afgelopen weken organiseerde Club Goud al meer dan twintig van dit soort contactloze buitenconcerten in Boxmeer, Nijmegen, Breda en Den Bosch. Overal worden rolstoeldansjes gedaan en meegeklapt en gezongen. 

Het fenomeen is inmiddels een kraan die niet meer dicht wil. Zorgcentra die hun bewoners ook willen trakteren op zo’n muziekevenement steken massaal de hand op. Zo staan er nu 62 contactloze buitenconcerten in Gelderland en Brabant op de agenda. 

Om die allemaal op een goede manier door te laten gaan, heeft Club Goud geld nodig. 12.400 euro, heeft de club uitgerekend. Er is deze week een crowdfundingsactie voor opgezet. ,,De artiesten en wij werken allemaal belangeloos mee", zegt Moniek van Daal van Club Goud.  ,,Maar we maken wel kosten. Zo'n 200 euro voor de muziek, techniek, aankleding en onkosten.” 

Doneren per regio

Een meevaller is dat Voor de ouderen, een organisatie die activiteiten voor ouderen stimuleert, alle opgehaalde euro's verdubbelt. Dus Club Goud hoeft zodoende ‘maar’ 100 euro per buitenconcert op te halen. De crowdfundingsactie is zo opgezet dat donateurs per regio kunt doneren. Kijk voor alle informatie op: clubgoud.com/doneer of: voordeouderen.nl

Stichting NAbij luistert

De vrijwilligers van de landelijke Stichting NAbij bieden gratis hulp aan mensen die aan het einde van hun leven zijn gekomen en die weinig of geen mensen hebben in hun buurt om op terug te vallen. 

Door de drastische maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen de gaan, zien bewoners van verpleeghuizen, hospices en andere zorginstellingen minder mensen aan hun bed. 

Dat vergroot hun eenzaamheid, stelt NAbij vast. En ook de mensen die ervoor gekozen hebben thuis te sterven, zien door de coronacrisis minder mensen aan hun bed. Iedereen die in deze situatie zit, kan bellen met NAbij. Een coördinator van NAbij neemt op en bepaalt samen met de aanvrager of patiënt wat voor hulp er nodig is.  

NAbij zoekt daar dan de juiste vrijwilliger in de buurt bij. Gekeken wordt dan of bezoek mogelijk is, of dat de hulp telefonisch gedaan wordt. Hier zitten geen kosten aan. Stichting NAbij is te bereiken via telefoonnummer: 085-0163333 of: nabij.nu

Hulp gevraagd en aangeboden

Stouthamer Catering bezorgt dagverse maaltijden aan huis in Nijmegen en Lent, voor 6 euro 50 per maaltijd. Meer informatie:  06-18473689 of info@stouthamercatering.nl

In de gemeente Montferland staan de (gezonde) collega's van de welzijns- en cultuurorganisatie Welcom klaar voor iedereen die hulp nodig heeft. Of die wil aanbieden. Zoek op Facebook: Corona Burendienst Montferland of kijk op: iedereenwelcom.nl

Een uurtje oppassen of leesvoer brengen aan iemand in quarantaine. Iedereen in de gemeente Berg en Dal kan hulp aanbieden en vragen. Kijk op Facebook op; Coronahulp Berg en Dal. 

Nagenietend van vreemden die vrolijk 'goedemorgen’ riepen toen Joke Moot in het bos met een nette boog om hen heen fietste, belde ze vrolijk naar een ander wandelend echtpaar. Dat deed echter geen stap opzij en beet haar toe dat ze maar lekker door het mulle boszand moest  fietsen. Staaltje corona-agressie, vraagt Moot zich verontwaardigd af.  

Nederland in beweging

Nelie Douglas doet graag mee met het programma ‘Nederland in beweging’. Maar door de extra nieuwsuitzendingen ging dat de afgelopen weken soms later of helemaal niet door.

Niet handig, vindt Douglas, zeker niet nu we allemaal thuis zitten. Een andere lezer suggereert dat er spin-offs komen van het beweegkwartiertje op tv, langer, intensiever en bijvoorbeeld ook voor kinderen. 

130 waterflesjes als bedankje

BE O bottle, een Nijmeegse onderneming die duurzame waterflesjes produceert, heeft 130 waterflessen geschonken aan het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek. 

Het gaat om een speciaal ontwerp, met aan de fles een lief berichtje: Blijf veilig en gezond. Je doet fantastisch werk, bedankt! De fles laat zien dat we hen steunen, aldus BE O bottle. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.