Ira Helsloot.
Volledig scherm
PREMIUM
Ira Helsloot. © eigen foto

‘Coronamaatregelen veroorzaken op langere termijn juist méér doden’

NIJMEGEN - De maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te bestrijden kosten meer levens dan ze opleveren. ,,Alleen zie je niet de doden die erdoor over twee jaar vallen.’’

112 reacties

 • Thomas Smet

  3 jaar geleden
  Blij van ook eens een meer realistische kant van het verhaal te horen. Maar Helsloot vergeet nog een zeer belangrijk argument: de pandemie zal pas ophouden als minstens 70 %  van de bevolking immuniteit heeft verworven, als m.a.w 70% van de mensen besmet is geweest met corona. Tot zolang hebben de zware economische maatregelen geen enkel nut om het virus onder controle te krijgen. Zodra de maatregelen waar ook ter wereld enigszins worden versoepeld zal er onvermijdelijk een tweede, derde,...  golf corona-besmettingen en doden komen. Gaan we de economie dan 1 of 2 jaar stilleggen? Onmogelijk!
 • Claudius

  3 jaar geleden
  Ik ben t met hem eens met daarbij de aantekening dat t ook slecht is voor mensen op langer termijn krijgen mensen een aversie tegen mekaar door t afstand houden en banen gaan verloren en bedrijven kaduuk . Ook in 1968 was er heftige pandemie toch draaide alles door ondanks 7 ton doden wereldwijd . Mijn mening is dat binnen de 6 maanden t maatschappelijk leven weer door moet gaan omdat de overgrote meerderheid t overleefd en geen zware (ziekenhuis opname ) klachten krijgt ervan mede . Algemeen belang telt gegeven moment zwaarder is mijn opvatting . 
 • KleineGiraf

  3 jaar geleden
  Slecht onderbouwd opiniestuk van de heer Helsloot. Correlatie tussen bijstand (inkomen) en levensjaren is niet zo sterk en zwart wit als hij doet overkomen, er zijn veel meer factoren dan alleen geld die invloed hebben op de levensverwachting van een persoon (hoger opgeleide personen eten bijvoorbeeld ook gezonder en sporten meer). Erg schadelijk dat een hoogleraar deze ongenuanceerde informatie via deze wijze ongefundeerd de wereld in slingert. Er zijn veel mensen die dit voor waarheid aannemen omdat het van een hoogleraar komt.
 • Jopie

  3 jaar geleden
  Eindelijk iemand die de andere kant belicht! Het punt dat we het virus de baas kunnen zijn we allang voorbij. Als we al die miljarden zouden investeren in de zorg zouden we daar nog tientallen jaren van profiteren. Intensiveren van het aantal IC bedden, meer en beter opgeleid personeel, onderzoek, ouderenzorg enz... Lichte maatregelen en ondertussen de economie draaiende houden verlicht de druk op de samenleving op korte EN lange termijn. Bescherm (bijvoorbeeld quarantaine) van de risicogroep is vele malen effectiever. Waarom wordt hierover niet openlijk gedebatteerd in de kamer??
 • Henny Smeenk-Smale

  3 jaar geleden
  Daar komt nog bij dat niet iedereen die werkloos wordt, meteen in de bijstand belandt. Dat je zoveel hersens hebt als Helsloot, maar ze vervolgens niet gebruikt, getuigt van een veel grotere beperking dan alle als zodanig te boek staande chronisch zieken en gehandicapten samen hebben. Beschuitfluiter.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen