Volledig scherm
Hier aan de rand van de nieuwe wijk Batavia aan de Waal in West bouwt De Gemeenschap enkele tientallen goedkope huurwoningen voor jongeren. © Paul Rapp

Corporaties moeten inzetten op extra bouw van goedkope huurwoningen

NIJMEGEN - De Nijmeegse woningcorporaties moeten de komende jaren extra inzetten op de bouw van goedkope huurwoningen met een prijs rond de 414 euro per maand. Daarover zijn twaalf van de veertien partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen het eens, blijkt uit de Kieswijzer van De Gelderlander.   

Nijmegen telt nu zo'n 5.600 corporatiewoningen met zo'n lage huurprijs. De afgelopen drie jaar zijn er een kleine 300 bij gekomen. Het gaat om 19 procent van het corporatiebestand. Enkele partijen willen dat dit  stijgt tot circa 25 procent in de komende jaren.

Beperkt

De corporaties hebben nu slechts een beperkt aantal projecten met lage huren in voorbereiding. Zo realiseert De Gemeenschap er nu 38 aan het Waalfront bij De Oversteek, Talis wil er zo'n 70 bouwen op de plek van het kantoorgebouw Metterswane tegenover het NS-station en 30 in het Dijkkwartier bij de Weurtseweg. Standvast Wonen heeft er onlangs 14 opgeleverd aan de Handelskade bij de Waalhaven.

Middelduur

Van de grote partijen neemt alleen D66 in de Kieswijzer een neutraal standpunt in als het gaat om het extra stimuleren van goedkope huurwoningen. Deze partij wil vooral dat meer werk wordt gemaakt van het bouwen van middeldure huur, huizen met een prijs  tussen de 710 en 1.000 euro. Daaraan is in Nijmegen een groot tekort, aldus D66. 

De partij benadrukt dat nu te veel mensen met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning zitten. Deze scheefwoners stromen te weinig door, want er is geen goed aanbod voor hen. Als die doorstroming beter op gang komt, komen ook extra sociale huurwoningen vrij voor mensen met een laag inkomen, stelt  D66. Het CDA en VVD kunnen zich ook vinden in extra acties om die doorstroming te stimuleren .

Onderkant

Maar met name de SP en GroenLinks stellen dat allereerst de problemen aan de onderkant van de woningmarkt moet worden opgelost. De ChristenUnie wijst er nog op dat de wachttijd voor die goedkopere woningen vaak langer is dan 15 jaar. Deze partij vindt dat de goedkope huurwoningen eenvoudiger en kleiner mogen zijn.  

GroenLinks wil verder een aantal betaalbare huurwoningen gericht oormerken voor scholieren en studenten die aan het einde van hun studie zitten. In deze woningen kunnen zij dan langere tijd blijven wonen na het behalen van hun diploma.

Uit de woonvisie van Nijmegen blijkt dat 19 procent van alle sociale huurwoningen een huur heeft tot 414 euro, 59 procent een huur tussen 414 en 592 euro (bijna 17.500 woningen), 13 procent een huur tussen 592 en 635 euro en 9 procent  een huur tussen 635 en 711 euro.

Zie ook  DG.nl/Kieswijzer  

Debat

Op donderdagavond 15 maart houdt de redactie van De Gelderlander een debat met alle lijsttrekkers in het Nijmeegse stadhuis, inloop 19.00 uur, start debat 19.30 uur. Ook het thema wonen komt dan aan bod.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.