Volledig scherm
PREMIUM
Een hersenenscan van een patiënt die lijdt aan een vorm van dementie. © Lex van Lieshout ANP

Crisisopname bij dementie komt zelden uit de lucht vallen

NIJMEGEN - Crisisopnames van ouderen met dementie komen zelden onverwacht. Vaak zijn er vantevoren thuis mini-crises geweest, die duidelijk maakten dat het eigenlijk niet meer ging. Dergelijke signalen, bijvoorbeeld als iemand voor het eerst gaat dwalen, worden onvoldoende opgepikt. 

Dit stellen Gelderse dementiedeskundigen die hebben meegewerkt aan een onderzoek naar crisisopnames bij ouderen met dementie. Hieruit blijkt dat het aantal spoedopnames flink is toegenomen. Volgens de onderzoekers is sprake van een landelijke trend.

Vaak zijn meerdere kleinere crises voorbodes van een spoedopname. ,,Die mini-crises stapelen zich op en de mantelzorger krijgt het steeds zwaarder. Het zijn signalen die je op moet oppakken: ‘wat kunnen we nu doen, anders loopt het straks helemaal spaak’.

Zorgverleners zijn nog niet zo ver dat ze zo'n crisis-aanpak hebben. Zodra een kleinere crisis is bezworen, is iedereen blij en gaat de hulpverlener naar de volgende patiënt”, aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Nijmeegse Radboudumc, leider van het onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.