Crisisopvang in Nijmegen toch niet in maart op slot, maar waarschijnlijk tot 1 juli 2023 open
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft ingestemd met het langer openhouden van de crisisnoodopvang voor asielzoekers, in een voormalige manege aan de d’Almarasweg. De opvang blijft waarschijnlijk tot 1 juli 2023 open.
De noodopvang met 224 plekken voor asielzoekers blijft langer open, wanneer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daarom vraagt en er een vergunningsprocedure doorlopen wordt.
De crisisopvanglocaties - Gelderland-Zuid telt er 597 - zijn door gemeenten ingericht omdat het COA niet genoeg plekken heeft in Ter Apel en andere locaties.
COA heeft meer tijd nodig
De hoop was dat het COA vanaf 1 januari 2023 de opvang weer volledig zelf zou kunnen regelen en de opvang dicht zou kunnen, maar al snel bleek dit niet te lukken. In november liet burgemeester Bruls weten dat de opvang tot uiterlijk 1 maart 2023 open zou blijven. Daar komen nu dus drie maanden bij.
Dat besluit vloeit voort uit het zogeheten transitieplan voor crisisnoodopvang, waarin staat dat crisisnoodopvang in de regio, voor mensen die asiel aanvragen in Ter Apel, kan worden verlengd tot 1 juli 2023. In aanloop naar die datum wordt er op landelijk niveau gewerkt aan een plan, waardoor de crisisopvang voor asielzoekers per 1 april 2023 weer in handen van het COA komt te liggen.
Manege voldoet niet overal aan
Een uitspraak van de rechter van 6 oktober zou in Nijmegen nog wel voor een kink in de kabel kunnen zorgen. Die uitspraak schrijft namelijk voor dat alle opvanglocaties voor asielzoekers per 1 april 2023 aan hogere eisen moeten voldoen. De crisisnoodopvanglocatie aan de d’Almarasweg voldoet daaraan niet volledig. Zo zijn er onder meer geen slaapruimten die afgesloten kunnen worden en ramen die open kunnen.
Het is aan het COA om te besluiten of de opvanglocatie toch ingezet kan blijven worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Run op Klavervierpas die recht geeft op extraatjes
BEUNINGEN - De Klavervierpas die extraatjes biedt voor inwoners van de gemeente Beuningen is een onverwacht groot succes. De pas is op 1 januari ingevoerd en er zijn er nu al zevenhonderd uitgedeeld en aangevraagd. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Druk op noodopvang is immens: ene gemeente heeft er honderden, sommige gemeenten doen niets
De druk op de asielopvang in onze regio is immens, ondanks het in razend tempo openen van nieuwe locaties. De opvang van Oekraïners en die van asielzoekers uit andere landen concurreren met elkaar. Veel crisislocaties die er maar korte tijd zouden zijn, blijven noodgedwongen al veel langer open.
-
PREMIUMfotoserie
Van Ter Apel naar Nijmegen: zo ziet opvang in oude manege eruit
NIJMEGEN - Asielzoekers uit overvol Ter Apel kunnen vanaf dinsdag terecht in Nijmegen, in een omgebouwde manege in Brakkenstein. Hoe ziet het eruit? -
-
-
‘Welcome in Nijmegen’: eerste 60 asielzoekers komen aan bij crisisopvang in manege
NIJMEGEN - De eerste zestig asielzoekers hebben dinsdag hun intrek genomen in de crisisopvang voor vluchtelingen, in een voormalige manege in de wijk Brakkenstein. -
Vluchtelingenopvang in oude Nijmeegse manege gaat eind maart weer dicht
NIJMEGEN - De eerste vluchtelingen zijn er net gesetteld, toch moeten ze binnen vijf maanden alweer weg uit de crisisnoodopvang aan de Nijmeegse d’Almarasweg. De tijdelijke locatie waar ruim tweehonderd asielzoekers terechtkunnen, blijkt uiterlijk eind maart op slot te gaan.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen