Volledig scherm

CWZ denkt aan ‘drive-in’ om patiënten met huisartsverwijzing op corona te testen

NIJMEGEN - Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis overweegt binnen enkele dagen een ‘drive-in’ op te zetten, waar huisartspatiënten zich in een auto kunnen melden voor het laten afnemen van een coronatest. 

De nieuwe testvoorziening is bedoeld voor patiënten met een coronaverdenking die door hun huisartsen in de regio Nijmegen worden doorgestuurd.

Ritje naar het ziekenhuis

Helemaal in kannen en kruiken is de zaak nog niet. Het Nijmeegse ziekenhuis overlegt met de huisartsen wat de beste oplossing is. Het alternatief is dat medewerkers van het CWZ op verzoek van een huisarts op bezoek gaan bij patiënten thuis om de test af te nemen. Dat scheelt mensen die mogelijk met het Covid-19 virus zijn besmet een ritje naar het ziekenhuis.

Hoe dan ook moet er wat gebeuren, zeggen ziekenhuis en huisartsen. Op dit moment ligt de werklast te veel bij alleen de GGD, die nu nog de thuistesten doet. Ook duurt het volgens Voss te lang voordat testmateriaal van mensen die via de huisartsenpraktijk zijn getest bij het laboratorium arriveert. ,,We weten dat de uitkomst onbetrouwbaarder is naarmate het labonderzoek langer op zich laat wachten. Daarom is een snelle afhandeling noodzakelijk”, aldus microbioloog Andreas Voss van het CWZ.

‘Wattenstok’-swabs

Het betreft coronatesten met speciale ‘wattenstok’-swabs. Eerder deze week startte de GGD een vergelijkbare voorziening in Nijmegen. Deze ‘wasstraat’, bij de GGD aan de Professor Bellefroidstraat, is alleen bedoeld voor personeel van zorginstellingen dat zich vanwege klachten wil laten testen. Zo moet sneller duidelijk worden of ze met het oog op hun omgeving veilig kunnen blijven werken. 

Meer coronatesten

Het laboratorium van het CWZ in Nijmegen gaat dagelijks tot maximaal 800 coronatesten uitvoeren. Extra capaciteit is vrijgemaakt bij de Wageningen Universiteit (Bioresearch Lelystad) om testen te kunnen uitvoeren. 

Landelijk is de afspraak dat het aantal coronatesten fors moet worden opgeschroefd om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zwakste schakel in de keten van materialen die voor de tests nodig zijn, is op dit moment het dreigende tekort aan speciale test-swabs. Voss: ,,Landelijk wordt gekeken hoe het testmateriaal goed verdeeld wordt over de ziekenhuizen.”

Zonder mondmasker

Artsen en verpleegkundigen van het CWZ worden, ook bij geringe klachten, overigens wel al langer getest op corona. De teller van positieve testen staat hier inmiddels op 89. ,,Iemand die een beetje verkouden is, mag al niet komen werken. Daar zijn we streng op. Dat is ook de reden dat we ons personeel buiten de corona-afdelingen met een gerust hart zonder mondmasker durven te laten werken. Zonder klachten is de kans minimaal dat iemand het virus verspreidt.”

Voss verwacht dat binnen enkele weken ook een betrouwbare bloedtest beschikbaar komt die aantoont of iemand antistoffen heeft aangemaakt tegen corona. ,,Die test is voor de acute bestrijding van verspreiding niet geschikt. Antistoffen zie je pas na een paar dagen, terwijl iemand dan wel al besmettelijk is. Maar je kunt daarmee wel zien of iemand immuun is geworden. Handig voor bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen, maar vooral ook noodzakelijk om te kunnen bepalen hoeveel mensen al een infectie hebben doorgemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.