De hoofdingang van het CWZ.
Volledig scherm
De hoofdingang van het CWZ. © Do Visser/DG

CWZ: niet meer altijd op ‘eigen’ intensive care

NIJMEGEN - Niet alle patiënten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen die naar de intensive care (ic) moeten, kunnen nog terecht in het eigen ziekenhuis. Patiënten en familie moeten daar rekening mee houden. Dat laat het CWZ weten. 

De grote toestroom van nieuwe coronapatiënten zorgt voor topdrukte. Een woordvoerster: ,,Het kan helaas gebeuren dat patiënten naar een ander ziekenhuis moeten worden overgeplaatst. Doordat de ic-bedden vaker allemaal vol liggen, lukt het niet altijd meer patiënten in het eigen ziekenhuis te helpen. Dit weekeinde hebben we die boodschap al vaker moeten geven.” 

Meer ic-bedden

Om de patiëntenstroom zo goed mogelijk te kunnen behappen, is inmiddels besloten het aantal ic-bedden verder uit te breiden. Gewoonlijk beschikt het CWZ over 8 ic-bedden. Dat aantal zou worden vergroot naar 15. ,,Nu schalen we op naar 20.” 

Onder meer beademingsapparatuur van operatiekamers en uitslaapkamers voor operatiepatiënten wordt ingezet voor de extra ic-capaciteit. Personeel wordt bijgeschoold om de beademingsapparatuur te kunnen bedienen.

Isolatie

Maandag rond het middaguur telde het CWZ 68 bewezen coronapatiënten. Nog eens 32 worden ervan verdacht. ,,We hebben al met al zo’n honderd patiënten die in isolatie verpleegd moeten worden.” In het weekeinde waren dit er 120.

Volgens de woordvoerster is er nog geen tekort aan beschermingsmaterialen zoals mondmaskers, schorten en spatbrillen. ,,De verdeling wordt centraal geregeld voor alle ziekenhuizen in de regio. Voor de komende dagen verwachten we niet dat er te weinig materialen zijn.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.