Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis CWZ.
Volledig scherm
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis CWZ. © Paul Rapp

CWZ: vakbond ‘verbijsterd’ over massa-ontslag verpleegkundigen

NIJMEGEN - Voordat het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen 150 verpleegkundigen ontslaat, moet er volgens de vakbond NU’91 absolute zekerheid zijn dat deze maatregel ook op de lange termijn verstandig is. Deze bond en CNV en FNV gaan niet zomaar akkoord met de afslanking.

,,Als het ziekenhuis over twee jaar alweer kampt met een tekort aan verpleegkundigen, dan zeggen wij: doe het niet”, aldus belangenbehartiger Ymke Hylkema van de vakbond voor verpleegkundigen.

Zij zegt ‘verbijsterd’ te zijn door het vorige week aangekondigde massa-ontslag. ,,Het is moeilijk te rijmen met het feit dat andere ziekenhuizen staan te springen om verpleegkundigen. Het nieuws heeft ons overvallen.”

Sociaal plan

De werknemers die op zoek moeten naar een nieuwe werkkring, hebben volgens Hylkema het geluk dat ze snel elders aan de slag kunnen. ,,Er ligt een sociaal plan. Niemand wordt gedwongen boventallig verklaard en er is een werk-tot-werk-verplichting. Maar deze mensen werken misschien al jarenlang met een vast team waarin ze zich prettig voelen en met een patiëntengroep waar ze aan gehecht zijn. Dan doet dit hoe dan ook zeer.”

Vorige week liet CWZ-bestuurder Gosse van der Veen weten dat ‘pieken en dalen’ in de bezetting van bedden moeten worden ‘afgevlakt’. Door een efficiënter gebruik van de bedden kan het ziekenhuis volgens hem toe met minder verpleegkundigen. Het betreft een zogeheten ‘voorgenomen besluit’. De ondernemingsraad bezint zich nog op een reactie.

Quote

En wat zijn de consequen­ties voor de achterblij­vers?

Ymke Hylkema, vakbond NU'91

Veertig bedden 

Hylkema zegt dat met de vakbonden al concreter is gesproken over hoe het ziekenhuis de reorganisatie wil uitvoeren. ,,Tegen ons is gezegd dat er veertig bedden verdwijnen die toch al vaak leeg staan.” Bij het aangekondigde ontslag delen alle afdelingen mee in de pijn.

,,De personeelsreductie vindt plaats per leeftijdscategorie van tien jaar, volgens het last in, first out-principe. Jongere werknemers worden verhoudingsgewijs niet harder getroffen. Er wordt niet gekeken naar een subjectief criterium als kwaliteit.”

Hylkema zegt dat wil NU’91 instemmen met het plan, het CWZ goed moet kunnen uitleggen waarom het ontslag vrijwel alleen verpleegkundigen treft. ,,En wat zijn de consequenties voor de achterblijvers? Die zullen harder moeten werken bij een al hoge werkdruk. Kan dat wel?”

CWZ-verpleegkundigen bellen NU’91 plat. ,,Er is veel onrust. Het ziekenhuis moet zeker beter gaan communiceren.” De vakbonden FNV en CNV zeggen de situatie ook nauwgezet te volgen. CNV-bestuurder Chantal van Dijk: ,,We zitten nog met veel vragen. Wat is er financieel aan de hand? We willen weten hoe risico’s voor de toekomst uitgesloten kunnen worden.”

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.