Volledig scherm
Gemeenteraad Nijmegen © Geert Willems

D66-Nijmegen wil dat inwoner makkelijker een onderwerp kan aandragen voor gemeenteraad

NIJMEGEN - Iedere Nijmegenaar van veertien jaar of ouder moet onderwerpen kunnen aandragen voor de Nijmeegse gemeenteraad. Dat vindt de Nijmeegse fractie van D66. Een voorstel daartoe van D66-raadslid Marijke Synhaeve kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de Nijmeegse raad.

Dat zou betekenen dat Nijmegenaren in de toekomst lokale thema's op de agenda van de gemeenteraad kunnen krijgen. Op dit moment kan dat ook al via een omweg, het zogeheten burgerinitiatief. Dat is volgens van Synhaeve echter een omslachtige methode.  

,,De helft van de Nederlanders vindt dat politici niets begrijpen van wat er in de samenleving speelt", zegt het raadslid. ,,Dat is een groot probleem. We moeten de kloof tussen burger en overheid verkleinen én Nijmegenaren die ergens mee zitten de mogelijkheid geven dit aan te kaarten. Inwoners hebben het recht om te bepalen waar hun gemeenteraad zich mee bezig houdt.”

Geen Haagse onderwerpen

Om wel enigszins een schifting te kunnen maken, zegt Synhaeve dat een aangedragen onderwerp door minimaal 150 inwoners moet worden ondersteund en het thema ook een lokaal karakter moet hebben. Dus geen kwestie waar de Haagse politiek over gaat. Synhaeve: ,,Zo voorkomen we dat we burgers verkeerde verwachtingen geven.” 

Naar alle waarschijnlijk komt het voorstel nog voor de kerst aan bod in de Nijmeegse gemeenteraad. Volgens Synhaeve hebben coalitiepartijen GroenLinks en de SP en oppositiepartijen VoorNijmegen.Nu en Gewoon Nijmegen al aangegeven het voorstel te willen ondersteunen.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.