Volledig scherm
De nieuwe gemeenteraad van Nijmegen wordt maart 2018 toegesproken door burgemeester Hubert Bruls. © Gerard Verschooten

D66-raadslid: meer inspraak voor (jonge) Nijmegenaren in politiek

NIJMEGEN - Iedere Nijmegenaar van 14 jaar of ouder moet onderwerpen kunnen aandragen voor de Nijmeegse gemeenteraad.

Dat vindt de Nijmeegse fractie van D66. Een voorstel daartoe van raadslid Marijke Synhaeve kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de Nijmeegse raad.

Dat zou betekenen dat Nijmegenaren in de toekomst lokale thema’s op de agenda van de gemeenteraad kunnen krijgen. Op dit moment kan dat ook al via een omweg, het zogeheten burgerinitiatief. Dat is volgens van Synhaeve echter een omslachtige methode.

‘Politici begrijpen er niets van’

,,De helft van de Nederlanders vindt dat politici niets begrijpen van wat er in de samenleving speelt’’, zegt het raadslid. ,,Dat is een groot probleem. We moeten de kloof tussen burger en overheid verkleinen én Nijmegenaren die ergens mee zitten de mogelijkheid geven dit aan te kaarten. Inwoners hebben het recht om te bepalen waar hun gemeenteraad zich mee bezighoudt.”

Om wel enigszins een schifting te kunnen maken, zegt Synhaeve dat een aangedragen onderwerp door minimaal 150 inwoners moet worden ondersteund en het thema ook een lokaal karakter moet hebben. Dus geen kwestie waar de Haagse politiek over gaat. Synhaeve: ,,Zo voorkomen we dat we burgers verkeerde verwachtingen geven.”

Naar alle waarschijnlijk komt het voorstel nog voor kerst aan bod in de Nijmeegse gemeenteraad. Volgens Synhaeve hebben coalitiepartijen GroenLinks en de SP en oppositiepartijen VoorNijmegen.Nu en Gewoon Nijmegen al aangegeven het voorstel te willen ondersteunen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.