Volledig scherm
Ook sportvelden moeten nu rookvrij worden , vindt D66 © copyright Marc Bolsius

D66 wil nu ook rookvrije sportvelden als vervolg op rookvrije speeltuinen

NIJMEGEN - De fractie van D66 vindt dat Nijmeegse sportclubs rookvrij moeten worden en dat er gezond voedsel te verkrijgen moet zijn in sportkantines. 

,,Het is te gek voor woorden dat mensen mogen roken langs de lijn waar kinderen aan het sporten zijn,” zegt raadslid Rachel Brouwer. In het voorjaar zorgde D66 er al voor dat  speeltuinen rookvrij zijn geworden. Wat D66 betreft gebeurt dat ook bij de sportcomplexen. In Nederland zijn slechts enkele  voorbeelden van rookvrije sportclubs. 

Gezondheid

Brouwer: ,,Sport en gezondheid zijn belangrijk voor kinderen. Roken hoort niet thuis in een gezonde sportomgeving, omdat het een van de grootste gezondheidsrisico’s is. Kinderen die volwassenen zien roken grijpen zelf eerder naar sigaretten, zo blijkt uit onderzoek. We zijn benieuwd hoe ver de Nijmeegse wethouder is om sportcomplexen nu ook, na de speeltuinen,  rookvrij te maken.”

Ad Frick, voorzitter van de federatie amateurvoetbalclubs in Nijmegen, is persoonlijk wel voorstander van een rookverbod rond de lijnen, maar denkt dat het lastig te regelen is via een gemeentelijk besluit. Ook in andere steden is dat al gebleken.

Gezonde hap

D66 vindt ook dat er voortaan gezonde hapjes in de Nijmeegse sportkantines moeten liggen. Fractielid Remy Maessen: ,,Het broodje bal hoeft niet weg, maar er moeten wel gezonde en betaalbare alternatieven zijn. Sommige sportclubs zijn daar al succesvol mee bezig. Nu is het zaak om andere verenigingen ook voor deze zaak te winnen. "

Volgens Frick is er enkele jaren geleden al aandacht geweest voor het gezonde broodje . ,,Enkele clubs hebben daar op ingespeeld. Maar het is heel moeilijk de vette hap uit de kantine te krijgen is toen al gebleken." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.