Volledig scherm
Daklozenopvang Nijmegen © Paul Rapp

D66: zorgen om aantal daklozen in Nijmegen

NIJMEGEN - Hoeveel daklozen telt Nijmegen? En zijn er ook jongeren die een zwervend bestaan in Nijmegen leiden? Het zijn vragen waar de Nijmeegse fractie van D66 antwoorden op wil van het college van burgemeester en wethouders.

Reden: een recent onderzoek waaruit blijkt dat het aantal daklozen in tien jaar tijd in Nederland is verdubbeld. Een zorgwekkende ontwikkeling, zegt D66-raadslid Pieter van Megen: ,,Ik ben heel benieuwd wat de situatie in Nijmegen is en hoe het college denkt over deze problematiek. Daklozen kampen vaak met verslavingsproblematiek of psychische problemen. Slechts een klein deel leidt vrijwillig een zwervend bestaan.”

Kinderen op straat gezet?

Uit de landelijke cijfers blijkt dat vooral het aantal dakloze jongeren is toegenomen. Dat is schrijnend, vervolgt Van Megen: ,,Juist als jongere heb je nog een heel leven voor je. Mogelijk dat de toename te maken heeft met de kostendelersnorm, waarbij het aantal volwassenen in één huishouden de hoogte van je uitkering bepaalt. Een ongewenst resultaat kan zijn dat ouders met een bijstanduitkering hun meerderjarige kind op straat zetten, zodat zij niet worden gekort op hun uitkering.”

Het opschorten van de kostendelersnorm zou wat betreft Van Megen een mogelijkheid zijn om in dergelijke gevallen dakloosheid tegen te gaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.