Blauwalg in de Spiegelwaal.
Volledig scherm
Blauwalg in de Spiegelwaal. © Bert Beelen

Daar is ie weer in de Spiegelwaal: de blauwalg!

NIJMEGEN - De temperaturen gaan omhoog en de blauwalg rukt op. Een terugkerend fenomeen in de zomer. Bij de Spiegelwaal in Nijmegen is de blauwgroene smurrie aangetroffen die duidt op de grote kolonies van de bacterie. Dat betekent: niet zwemmen. 

Tenminste, als je geen risico wilt lopen op jeuk, misselijkheid of diarree. 

Kort geleden lag de oever van de nevengeul nog vol met badgasten, nu is het akelig leeg. Op het stadseiland staan gele borden die waarschuwen om niet het water in te gaan. 

Baggeren

Volledig scherm
© Antoon van Rossum

De blauwalg is een bacterie die het goed doet in water tussen de 20 en 30 graden dat rijk aan voedingsstoffen is, met weinig wind en stroming. Dan vormen ze draden die op het water drijven. De provincie Gelderland houdt de waterkwaliteit in de gaten en waarschuwt als het mis is. 

Bij het Wylerbergmeer was het de afgelopen jaren zo vaak raak met blauwalg dat de plas wordt uitgebaggerd om de bacterie tegen te gaan. Dat betekent wel dat je er de hele zomer niet kunt zwemmen. 

Wie in de komende week verkoeling wil zoeken bij een recreatieplas kan terecht bij de Berendonck, Slijk-Ewijk, de Bemmelse Waard,  de Bisonbaai en de Lentse Plas. Bij de laatstgenoemde geldt een ander soort waarschuwing: steil aflopende oevers omdat het laag water is.

Voor kinderen en onervaren zwemmers kan dit gevaarlijk zijn. Ook verderop zijn plassen met schoon zwemwater zoals de Mookerplas, de Groene Heuvels bij Ewijk en de Kraaienbergse Plassen bij Cuijk. Natuurlijk zijn ook de openluchtbaden op de Goffert en Sportfondsenbad West beschikbaar. 

Actuele informatie staat op zwemwater.nl

Een paar weken geleden was het nog druk bij de Spiegelwaal.
Volledig scherm
Een paar weken geleden was het nog druk bij de Spiegelwaal. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.