Volledig scherm
In 2015 werd nog een reconstructie gemaakt van de dodelijke aanrijding op de Canisiussingel. © Bert Beelen

Dader Nijmeegs scooterdrama komt niet eerder vrij

NIJMEGEN - Mohamed el G., een van de twee daders van het geruchtmakende Nijmeegse scooterdrama, komt niet vrij voor 12 mei 2020. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. El G. eiste in een kort geding dat hij volgend jaar september de gevangenis al weer mag verlaten.

Hij is nog maar 3,5 maand geleden vastgezet om een veroordeling van 3 jaar en tien maanden uit te zitten voor het doodrijden van een voetganger bij de Canisiussingel in Nijmegen. 

Dat gebeurde op 15 januari 2010, toen El G. en zijn mededader het Belvoir Hotel in Nijmegen hadden willen overvallen. Ze sloegen op hun scooter echter op de vlucht toen ze de politie zagen. Op een zebrapad reden ze een 49-jarige voetganger uit Arnhem overhoop, nadat ze door rood waren gereden. De voetganger overleefde dat niet.

Rekenfout

Na talloze rechtszaken besloot de Hoge Raad in februari dit jaar dat El G. nog een celstraf van drie jaar en tien maanden moet uitzitten vanwege het doodrijden van de voetganger. Eerder zat hij al een straf uit voor onder meer het voorbereiden van de mislukte overval.

Volgens zijn advocaat A. Comans zou El G. op 19 september volgend jaar weer moeten vrijkomen. De man heeft immers ook al lange tijd in voorarrest gezeten. Bovendien heeft hij recht op voorwaardelijke invrijheidstelling als twee derde van zijn straf erop zit. Volgens de advocaat had justitie een rekenfout gemaakt toen ze vaststelde dat El G. pas in mei 2020 naar buiten mag.

De rechter in Den Haag heeft nu bepaald dat Justitie de duur van de detentie van G. wel degelijk juist heeft berekend. El G. was lange tijd onvindbaar voor Justitie. Begin mei zat hij pas weer vast nadat hij met een auto tegen een lantaarnpaal in de Limburgse plaats Merkenbosch was geknald.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
  PREMIUM
  video

  Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

  NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.
 2. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
  stem

  Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

  NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.