Volledig scherm
Wessel, Rian (beiden blind) en Koert © Flip Franssen

Dankzij Koert botsen baasje Rian en pup Wessel nergens tegenaan

NIJMEGEN - Altijd als de Nijmeegse Rian Piers (58) het huis uit gaat, krijgt haar blindengeleidehond Koert een tuigje aan. „Dan weet hij dat hij aan het werk moet.” En sinds enkele weken is Koert ook de ogen van pup Wessel. „Hij is ook blind, net als ik”, vertelt Rian.

„Wessel heeft een aangeboren netvliesafwijking. De eerste weken heb ik hem in een hondenbuggy meegenomen, een soort kinderwagen. Daar is hij nu met z'n 11 kilo te zwaar voor geworden. Dus heb ik nu links Koert, die ons leidt, en rechts loopt Wessel mee. Zo sjokken we dan over straat.”

Zielige hondje
Voor geleidehond Koert, een redelijk oud baasje van 8 jaar, was het wel even wennen aan een nieuwe spring-in-het-veld in huis. Wessel loopt namelijk over van energie. Toch was hij het zielige hondje van een nestje labrador retrievers. „Wessel was zwak bij de geboorte en botste overal tegenaan. Zo kwamen ze erachter dat hij blind was. We hebben er een tijdje over nagedacht en besloten: hij mag komen.”

Verkeerde deur
„Ook hier botste hij in het begin overal tegenaan. Ook duurde het langer voordat hij zindelijk was. Zo stond hij regelmatig bij de verkeerde deur te wachten als hij uit moest. Met zijn rechteroog kan hij toch wat zien, vooral van veraf. Soms roep ik hem en dan komt hij enthousiast aanrennen. Maar als hij dan dichtbij is, zie ik hem aarzelen. Weet hij niet meer waar ik precies ben."

Ook voor Rian is Wessel fijn gezelschap. „Ik herken zo veel van mezelf in hem. Ik kan ook met één oog een beetje zien, net als hij, 3 procent. En ik ben blind sinds mijn geboorte.”

Lees meer over Koert en de grote verandering die er voor hem aan zit te komen in de krant. Ook digitaal te lezen via dg.nl/krant

Volledig scherm
Rian Peters met haar honden. © Flip Franssen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.