De opening van De Bastei
Volledig scherm
De opening van De Bastei © Eveline Van Elk

De Bastei: gaat goed, maar moet nóg beter

NIJMEGEN - In vijf weken tijd heeft De Bastei 10.000 bezoekers gehad. Het nieuwe museum aan de Waalkade is dik tevreden, zegt een woordvoerder. ,,In het openingsweekend hadden we 5.000 bezoekers en daarna is de belangstelling gebleven.''

De Bastei is een ondergrondse attractie waarbij bezoekers op zoek gaan naar 2000 jaar geschiedenis van de oudste stad van Nederland.

Onderweg mogen ze alle bijzondere archeologische vondsten, zoals de resten van een Romeinse kademuur en een middeleeuws stadskasteel, gewoon aanraken. De Bastei lijkt op DOMunder, het archeologiemuseum onder het Domplein in Utrecht, dat goed scoort bij het publiek. 

Arrangementen

Het museum, waarvan de bouw 10 miljoen euro kostte, ging half mei open. In het pinksterweekend mocht iedereen gratis naar binnen. Nu betalen volwassenen 8 euro en kinderen vanaf 4 jaar 5 euro. De nieuwe publiekstrekker rekent op 50.000 tot 60.000 bezoekers per jaar. ,,We liggen op schema’’, zegt de woordvoerder. ,,Terwijl we nog niet veel aan marketing hebben gedaan. We gaan arrangementen opzetten en scholen uitnodigen.’’

De komende tijd moet er bij De Bastei nog wel wat verbeterd worden, stelt de woordvoerder. ,,We hadden een vliegende start en kregen door de late oplevering geen tijd om de kinderziekten eruit te halen.’’

Restauratie

De Bastei is ontstaan door een samenvoeging van het Natuurmuseum en de Stratemakerstoren, een oude verdedigingstoren die in 1987 werd ontdekt tijdens de sloop van enkele gebouwen aan de Waalkade. Het was de enig overgebleven bastei in Nederland. De toren werd gerestaureerd en was vanaf 1995 te bezoeken onder de naam Stratemakerstoren. 

Voor de nieuwe Bastei is stevig verbouwd. Tijdens de bouw ontdekten archeologen vele waardevolle archeologische resten. Die zijn verwerkt in de nieuwbouw, die hierdoor jaren vertraging opliep.

De Bastei is naast museum ook een bezoekerscentrum. Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en IVN Rijk van Nijmegen zijn partners. Het natuurgebied langs de Waal ligt immers naast De Bastei.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.