Volledig scherm
Het Gebroeders Van Limburg Festival heet vanaf 2019 het Gebroeders Van Lymborch Festival. © Flip Franssen

De Gebroeders Van Limburg krijgen hun echte naam terug

NIJMEGEN - De Gebroeders Van Lymborch zijn meer dan een eeuw ten onrechte Van Limburg genoemd. Nu krijgen de beroemde broers Herman, Paul en Johan weer hun originele familienaam terug, zo heeft de stichting Maelwael van Lymborch besloten.

De naamswijziging wordt woensdag bekrachtigd, bij de presentatie van het eerste boek uit de nieuwe reeks Maelwael van Lymborch Studies. In de internationale kunstwetenschap wordt voortaan Van Lymborch als officiële schrijfwijze gehanteerd. De stichting, die voorheen ook Gebroeders van Limburg heette, baseert de naamswijziging op zestien archiefstukken uit de vroege vijftiende eeuw.

Festival

Volledig scherm
Een van de archiefstukken waarin de oorspronkelijke familienaam Van Lymborch is gebruikt. © Stichting Maelwael Van Lymborch

Het Gebroeders Van Limburg Festival wijzigt ook de naam, maar wordt komend weekeinde nog onder de naam gehouden die bij het grote publiek bekend is. In 2019 wordt het 'eerste' Gebroeders Van Lymborch Festival een feit.

Herman, Paul en Johan van Lymborch, geboren in Nijmegen tussen 1385 en 1388, waren de oudste zonen van beeldsnijder Arnold van Lymborch en woonden in de Borchstraat (tegenwoordig Burchtstraat). Hun familienaam verwijst naar de stad van hun voorouders: Lymborch, gelegen in België tussen Aken en Luik. Die stad heet tegenwoordig Limbourg (in het Nederlands: Limburg).

Mijlpaal

Volledig scherm
Een zelfportret van de gebroeders Van Lymborch © Stichting Maelwael Van Lymborch

Ruim honderd jaar geleden introduceerde de Nederlandse historicus Johan Huizinga de naam gebroeders Van Limburg. Op basis van jarenlang onderzoek opperde Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, om de authentieke schrijfwijze van de familienaam weer te hanteren. Dat dit advies is opgevolgd, noemt hij 'een belangrijke mijlpaal in het wetenschappelijke onderzoek naar drie van de grootste Europese kunstenaars uit de late middeleeuwen'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.