De klap, de brand, de evacuatie en de opluchting: ‘Deze aanvaring had alles in zich om slecht af te lopen’

reconstructie / videoNijmegen - Het Zwitserse cruiseschip Edelweiss vol passagiers is woensdag op de vroege ochtend op de Waal bij Nijmegen frontaal tegen vrachtschip Forenso gevaren. De enorme klap is het begin van een spannende ochtend voor meer dan tweehonderd oudere opvarenden.

De Zwitserse Marlis Kaufmann schrikt om 03.42 uur wakker van een enorme knal. Ze heeft geen idee wat er aan de hand is, maar zowat al haar spullen liggen door haar hut. Kleding, glaswerk en zelfs de koelkast is uit de kast gevlogen. Ze probeert het licht aan te doen, maar dat doet het niet. Met de zaklamp op haar mobiele telefoon gaat ze de gang op, op zoek naar haar vriendin die in de kajuit naast haar ligt.

Kauffmann is een van de opvarenden op het Zwitserse cruiseschip Edelweiss, dat onderweg is van Keulen naar Dordrecht. Vlak na de Nijmeegse spoorbrug vaart het schip tegen vrachtschip Forenso, dat volstaat met voertuigen. Het vrachtschip komt vanuit tegengestelde richting en kan het cruiseschip niet meer ontwijken. Het boort zich met de neus in de linkerzijde van de boeg van de Edelweiss en slaat een gat in het cruiseschip. De Edelweiss komt stil te liggen tegen de stortstenen bij een pijler van de spoorbrug.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.