Volledig scherm
Een fotomontage toont de toekomstige koffiepot aan de muur van de Arsenaalplaats. © Klaas Gubbels

De Koffiepot van Klaas Gubbels komt terug

NIJMEGEN - De grote rode koffiekan van kunstenaar Klaas Gubbels keert terug in het straatbeeld van Nijmegen. De iconische muurschildering sierde van 1991 tot 2006 de zijkant van een pand aan de Doddendaal, maar verdween uit het zicht toen er een nieuw huizenblok tegenaan werd gebouwd. 

De nieuwe plek wordt de Arsenaalplaats, tegen de blinde muur aan de zijde van het Koningsplein in hartje stad. Het wordt een nieuwe, kleinere versie van het kunstwerk, met dezelfde tekst van dichter K. Schippers: 'Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is'. Nog voor de Vierdaagse moet het werk opgehangen zijn aan de muur.

Houtdruk

Gubbels, 84 inmiddels, heeft van het kunstwerk een houtdruk gemaakt in een oplage van honderd exemplaren. Deze zijn voor 350 euro per stuk te koop. Daarvan moeten een deel van de kosten vergoed worden, als een soort crowdfunding. Verder stelde wethouder Ben van Hees 15.000 euro beschikbaar uit een potje dat is bedoeld om de binnenstad fraaier te maken.  

De kunstenaar zelf reageert opgetogen op het nieuws. ,,Ik ben heel erg blij, want iedereen kent het oude werk wel. Het was jammer dat er een huis tegenaan is gebouwd. Maar om eerlijk te zijn: die muurschildering was een idee van Hans van der Grinten, kunstverzamelaar en conservator. Hij zei meteen dat er ooit een huis tegenaan gebouwd zou kunnen worden, dus dat heb ik geaccepteerd.’’

Signeren

Op 15 juni zijn Klaas Gubbels en dichter K. Schippers bij Dekker van de Vegt om de honderd kunstwerken te signeren.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Rechter: zijn de krakers van de waterzuivering er eigenlijk nog wel?

    Rechter: zijn de krakers van de waterzuive­ring er eigenlijk nog wel?

    Zitten er nog krakers in de voormalige kantoorruimte van de waterzuiveringsinstallatie aan de Jonkerstraat in Nijmegen? ,,Zijn ze niet geschrokken van de dagvaarding?", vroeg de kortgedingrechter in Arnhem zich donderdag af. De curator van de failliete InnovioPapers BV (voorheen Sappi) die het kort geding aanspande, weet het eigenlijk niet zeker. ,,Er staat nog steeds een tentje. En een bromfiets. Ik sluit niet uit dat ze er nog zijn."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.