Volledig scherm
Een fotomontage toont de toekomstige koffiepot aan de muur van de Arsenaalplaats. © Klaas Gubbels

De Koffiepot van Klaas Gubbels komt terug

NIJMEGEN - De grote rode koffiekan van kunstenaar Klaas Gubbels keert terug in het straatbeeld van Nijmegen. De iconische muurschildering sierde van 1991 tot 2006 de zijkant van een pand aan de Doddendaal, maar verdween uit het zicht toen er een nieuw huizenblok tegenaan werd gebouwd. 

De nieuwe plek wordt de Arsenaalplaats, tegen de blinde muur aan de zijde van het Koningsplein in hartje stad. Het wordt een nieuwe, kleinere versie van het kunstwerk, met dezelfde tekst van dichter K. Schippers: 'Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is'. Nog voor de Vierdaagse moet het werk opgehangen zijn aan de muur.

Houtdruk

Gubbels, 84 inmiddels, heeft van het kunstwerk een houtdruk gemaakt in een oplage van honderd exemplaren. Deze zijn voor 350 euro per stuk te koop. Daarvan moeten een deel van de kosten vergoed worden, als een soort crowdfunding. Verder stelde wethouder Ben van Hees 15.000 euro beschikbaar uit een potje dat is bedoeld om de binnenstad fraaier te maken.  

De kunstenaar zelf reageert opgetogen op het nieuws. ,,Ik ben heel erg blij, want iedereen kent het oude werk wel. Het was jammer dat er een huis tegenaan is gebouwd. Maar om eerlijk te zijn: die muurschildering was een idee van Hans van der Grinten, kunstverzamelaar en conservator. Hij zei meteen dat er ooit een huis tegenaan gebouwd zou kunnen worden, dus dat heb ik geaccepteerd.’’

Signeren

Op 15 juni zijn Klaas Gubbels en dichter K. Schippers bij Dekker van de Vegt om de honderd kunstwerken te signeren.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Run op winterse producten in de bouwmarkten: van strooizout tot sneeuwschuivers
    PREMIUM
    video

    Run op winterse producten in de bouwmark­ten: van strooizout tot sneeuw­schui­vers

    NIJMEGEN - In bouwmarkten is het deze dinsdag een komen en gaan van klanten. Van ruitontdooiers en sneeuwschuivers en van strooizout tot ruitenwisservloeistof; op veel winterse producten is door het winterweer een run ontstaan. ,,Mensen beseffen pas laat dat ze dat soort spullen nodig hebben. Dan kan het zijn dat het zo gebeurd is met de voorraden’’, zegt Theo van der Velden, die de spullen al veertig jaar verkoopt bij de Gamma in Nijmegen-West.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.