Volledig scherm
Een fotomontage toont de toekomstige koffiepot aan de muur van de Arsenaalplaats. © Klaas Gubbels

De Koffiepot van Klaas Gubbels komt terug

NIJMEGEN - De grote rode koffiekan van kunstenaar Klaas Gubbels keert terug in het straatbeeld van Nijmegen. De iconische muurschildering sierde van 1991 tot 2006 de zijkant van een pand aan de Doddendaal, maar verdween uit het zicht toen er een nieuw huizenblok tegenaan werd gebouwd. 

De nieuwe plek wordt de Arsenaalplaats, tegen de blinde muur aan de zijde van het Koningsplein in hartje stad. Het wordt een nieuwe, kleinere versie van het kunstwerk, met dezelfde tekst van dichter K. Schippers: 'Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is'. Nog voor de Vierdaagse moet het werk opgehangen zijn aan de muur.

Houtdruk

Gubbels, 84 inmiddels, heeft van het kunstwerk een houtdruk gemaakt in een oplage van honderd exemplaren. Deze zijn voor 350 euro per stuk te koop. Daarvan moeten een deel van de kosten vergoed worden, als een soort crowdfunding. Verder stelde wethouder Ben van Hees 15.000 euro beschikbaar uit een potje dat is bedoeld om de binnenstad fraaier te maken.  

De kunstenaar zelf reageert opgetogen op het nieuws. ,,Ik ben heel erg blij, want iedereen kent het oude werk wel. Het was jammer dat er een huis tegenaan is gebouwd. Maar om eerlijk te zijn: die muurschildering was een idee van Hans van der Grinten, kunstverzamelaar en conservator. Hij zei meteen dat er ooit een huis tegenaan gebouwd zou kunnen worden, dus dat heb ik geaccepteerd.’’

Signeren

Op 15 juni zijn Klaas Gubbels en dichter K. Schippers bij Dekker van de Vegt om de honderd kunstwerken te signeren.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Ranomi Kromowidjojo gaf kinderen van Aqua Novio zwemles. En beantwoordde vragen.
  PREMIUM
  VIDEO

  Ranomi Kromowidjo­jo gaf kinderen van Aqua Novio zwemles. En beantwoord­de vragen.

  NIJMEGEN - De jeugdleden van zwemvereniging Aqua Novio ’94 staan haar op het parkeerterrein van het Erica Terpstrabad op een muurtje op te wachten. Gejuich als Ranomi Kromowidjojo het terrein op rijdt: hun heldin en meervoudig Olympisch kampioen. ‘Kromo’ geeft de kinderen een clinic als bedankje voor de 3.309 euro die de vereniging dit jaar bijeenbracht voor Unicef. ,,Het geld dat jullie en andere zwemclubs hebben opgehaald, gaat naar kinderen in Syrië.’’
 2. ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen
  PREMIUM
  column

  ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen

  Ik rij al jaren rond op een sportieve fiets. Niks bijzonders trouwens. Het is een stadsfiets met tassen achterop, een normaal stuur. Toch lukt het me vaak niet een goede plek te vinden in de Nijmeegse fietsenstallingen. Altijd gedoe met plaatsen, zeker bij de Mariënburg. Maar ook bij nieuwere stallingen. De opstelling van de rekken is gewoon niet passend meer voor de huidige generatie fietsen. Mijn fiets bovenin plaatsen is gewoon onmogelijk, dan schuurt het stuur langs het plafond. Maar ook de onderste rekken zijn vaak te smal, de tussenruimte tussen de rekken is te klein.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.