Kaalslag in bosgebied de Leemkuil, op de grens van Nijmegen en Berg en Dal.
Volledig scherm
PREMIUM
Kaalslag in bosgebied de Leemkuil, op de grens van Nijmegen en Berg en Dal. © Bert Beelen

De letterzetter vernielt honderden naaldbomen: ‘Als de bomen droger worden, kan de kever zijn gang gaan’

NIJMEGEN - Wandelaars in het bosgebied de Leemkuil schrikken zich een ongeluk. Honderden fijnsparren en lariksen in het bosgebied van 4,5 hectare op de grens van Nijmegen en Berg en Dal, zijn afgelopen tijd gekapt. Waarom? Een informatiebordje staat er niet. Dat komt eraan, zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen.

De oorzaak van de kaalslag is een minuscuul kevertje genaamd de letterzetter, legt ze uit. Die heeft de naaldbomen aangetast. En daarom zijn de dode en slechte bomen omgehakt, want ze kunnen bij een storm omvallen. Dat is het laatste wat je wil in dit drukke bosgebiedje met veel wandelaars, hondenuitlaters en hardlopers. Het ligt in Berg en Dal, maar Nijmegen doet het beheer ervan.

De letterzetter lijkt de nieuwste plaag voor bomen in combinatie met klimaatverandering. Het beestje is geen nieuw fenomeen, maar de warme en droge zomers maken de fijnsparren en lariksen kwetsbaarder, legt de woordvoerder uit. ,,Als de bomen droger worden, kan de kever zijn gang gaan.”

Rechte gangetjes, vaste patronen
De kever legt de eitjes in de bast van bomen en de larven vreten zich vervolgens een weg via rechte gangetjes, vaste patronen. ,,Het lijkt op een letterpatroon, vandaar de naam letterzetter”, zegt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan de Wageningen Universiteit. ,,Als je de schors eraf haalt, kun je het goed zien. Net onder de schors, waar de houtvaten van de boom zitten, graven ze hun hoofdgang met allemaal horizontale zijgangen. Daarmee doorbreken ze de houtvaten waardoor de boom geen water meer naar boven kan transporteren.”

,,Normaal wapent een boom zich tegen de kever door middel van hars. Maar door de droogte kunnen de bomen onvoldoende hars produceren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.