Volledig scherm
PREMIUM
Neurologen Baziel van Engelen (links) en Bas Stunnenberg. © Paul Rapp

De medicijnprijs maal zestien: ‘Wat geeft de fabrikant het recht?’

NIJMEGEN - Een medicijn, ontwikkeld voor een andere ziekte, blijkt óók te helpen tegen erfelijke spierstijfheid. Maar een fabrikant koopt de rechten en verhoogt de prijs met tienduizenden euro’s. 

De Nijmeegse neurologen Bas Stunnenberg en Baziel van Engelen balen dat hun onderzoek wordt gebruikt om enorme winst te maken over de rug van patiënten: afgelopen week hadden ze een gesprek met de fabrikant. ,,De patiënt mag hier niet de dupe van worden.’’

Fabrikanten kopen al jaren ‘oude’ middelen met nieuwe toepassingen op om, nadat ze het alleenrecht op de verkoop hebben gekregen, de prijs omhoog te gooien. ,,En in ons geval bestaat de kans dat de oude, goedkope medicijnen straks niet meer geleverd kunnen worden’’, waarschuwt Stunnenberg.

Als er dan geen afspraken zijn over bijvoorbeeld de vergoeding van het ‘nieuwe’ middel, zit de patiënt zonder. ,,Natuurlijk kun je verbetering in geld uitdrukken, maar de fabrikant heeft niks toegevoegd. Wat geeft hem dan het recht de waarde te verveelvoudigen?’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.