Bezoekers bestuderen het nieuwe oorlogsmonument in Nijmegen.
Volledig scherm
Bezoekers bestuderen het nieuwe oorlogsmonument in Nijmegen. © Bert Beelen

De namen van de oorlogsslachtoffers zijn weer leesbaar, nu met QR-code

NIJMEGEN - Mattheas de Bruijn, Anna Grul-Mouwens, Dorothea Verheij en nog 399 andere namen staan op een monument dat zaterdag op de begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen is onthuld. Het zijn de namen van ongeveer driehonderd slachtoffers van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 en honderd andere oorlogsslachtoffers.

Wethouder Noël Vergunst onthulde het monument na de jaarlijkse herdenking van het bombardement. Het bestaat uit een houten bord met daarop de lijsten met namen. Behalve de naam, geboorte- en overlijdensdatum staat er ook waar het stoffelijk overschot ligt. 

Bezoekers die meer willen weten over de slachtoffers van het bombardement kunnen twee QR-codes scannen, waarmee ze op de website van Stichting In Paradisum of oorlogsdodennijmegen.nl komen. Daar staat alle informatie die bekend is over oorlogsslachtoffers die in Nijmegen zijn begraven. ,,Een modern monument", vat de bedenker Peter van Schaijk samen.

Quote

De grafzerken van veel oorlogs­slacht­of­fers zijn verdwenen of in verval geraakt, terwijl de stoffelijk overschot­ten er nog liggen

Peter van Schaijk, bedenker

Verval

Van Schaijk heeft samen met andere vrijwilligers van In Paradisum, een stichting die zich inzet voor het behoud van Nijmeegse begraafplaatsen, jaren gewerkt om de plekken van alle oorlogsslachtoffers in kaart te brengen. Het 75e jaar na de bevrijding vindt hij een mooie gelegenheid om het monument te onthullen.

,,De grafzerken van veel oorlogsslachtoffers zijn verdwenen of in verval geraakt, terwijl de stoffelijk overschotten er nog liggen", zegt Van Schaijk. ,,Nu kan iedereen weer zien wie er op de begraafplaats ligt en waar.” 

Graven herstellen

Eén naam heeft voor Van Schaijk meer betekenis dan andere. ,,Herman Veldhoven is een ver familielid. Altijd als ik op de begraafplaats kom leg ik even een bloemetje bij zijn graf.” Herman was tien jaar oud toen hij omkwam in het bombardement. Van Schaijk: ,,Hij speelde voor mij een rol bij het bedenken van het monument.”

Nu het namenmonument klaar is, heeft Van Schaijk alweer een nieuw plan voor ogen. ,,Ik wil een werkgroep oprichten om de graven van oorlogsslachtoffers die hier liggen een voor een te herstellen.” Hij roept geïnteresseerden op om zich te melden via www.stichtinginparadisum.nl.

Het monument wordt onthuld.
Volledig scherm
Het monument wordt onthuld. © Foto: Bert Beelen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.