Volledig scherm
De grootste collegezaal op de campus: 478 zitplaatsen in het Grotiusgebouw. © Bert Beelen

De ochtendspits rond de Nijmeegse campus wordt rustiger. Hoe dat komt? Andere collegetijden

NIJMEGEN - De ochtendspits op en rond de Nijmeegse campus is minder druk sinds september. De spreiding van aanvangstijden van de eerste colleges werkt, constateren de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het effect is vooral merkbaar in de trein, maar ook op straat, blijkt uit onderzoek.

Om iets te doen aan de overbevolkte bussen, treinen en fietspaden ‘s ochtends , hebben de HAN en de Radboud Universiteit hun eerste colleges een kwartier verschoven. De universiteit begint sinds dit schooljaar om half negen, de HAN om negen uur.

Of dit het gewenste effect heeft, is twee weken lang getoetst in bussen en treinen. Ook het autoverkeer op en rond de campus is geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het aantal treinreizigers om 08.15 uur, het drukste moment in de spits, met 22 procent is afgenomen. In de bus is het aantal reizigers met 10 procent afgenomen.

Korter

Ook fietsers en automobilisten profiteren van de maatregel. Op de Heyendaalseweg, een van de drukste toegangswegen van de campus, rijden 5 procent minder fietsers tijdens de spits op dinsdagochtend, de drukste dag van de week.

Automobilisten op de Heyendaalseweg kunnen gemiddeld 5 kilometer per uur harder rijden: 27 kilometer per uur gemiddeld. Ook de wachttijden voor de verkeerslichten zijn voor zowel fietsers als automobilisten korter geworden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.