Sergeant majoor Gerardus, majoor Mattijs en sergeant majoor Mark op De Oversteek.
Volledig scherm
PREMIUM
Sergeant majoor Gerardus, majoor Mattijs en sergeant majoor Mark op De Oversteek. © Paul Rapp

De oversteek op de Oversteek: elke dag een Sunset March om de vrijheid te vieren

Op de avond voor de start van de Vierdaagse, vanavond, vindt traditioneel één van de drukst bezochte Sunset Marches op brug de Oversteek in Nijmegen plaats. Maar die herdenkingsmars wordt iedere dag gehouden, in weer in wind, en met velen of juist een enkele veteraan. Een reportage. 

Woensdagavond, klokslag 22:10 uur. De zon is officieel onder als aan weerszijden van de Nijmeegse brug de Oversteek de eerste twee lampen aanspringen. 

Afgezien van de voorbijrazende auto’s en vrachtwagens links, en passerende fietsers en brommers rechts, is het muisstil als de stoet wandelaars zich in beweging zet. De Sunset March van deze avond is begonnen.

48 paar lampen op de brug

De Sunset March is een mars, bedoeld om de 48 geallieerden die bij de Waaloversteek in 1944 sneuvelden, te herdenken. Sinds 2014, toen 70 jaar vrijheid werd gevierd, loopt elke avond minimaal één oorlogsveteraan van het zuiden naar het noorden, van Nijmegen richting Lent.

Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Begeleid door 48 paar lampen op de brug, die de gesneuvelde soldaten symboliseren. De lichtparen springen stuk voor stuk om de vijftien seconden aan, om zo het tempo van de wandelaars te bepalen, en tegelijk stil te staan bij ieder van de omgekomen militairen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.