De 150 meter hoge schoorsteen van de elektriciteitscentrale die al decennialang de skyline van Nijmegen-West domineert, blijft voorlopig nog overeind staan.
Volledig scherm
De 150 meter hoge schoorsteen van de elektriciteitscentrale die al decennialang de skyline van Nijmegen-West domineert, blijft voorlopig nog overeind staan. © Gerard Verschooten

Dé schoorsteen blijft nog even: sloop Nijmeegse energiecentrale maanden vertraagd door conflict

NIJMEGEN - De 150 meter hoge schoorsteen van de elektriciteitscentrale die al decennialang de skyline van Nijmegen-West domineert, blijft voorlopig nog overeind staan. Want de sloop van de voormalige kolencentrale is maanden vertraagd. 

Oorzaak: verschil van inzicht met het sloopbedrijf Schotte uit Rotterdam. Engie, eigenaar van de centrale, heeft de samenwerking stopgezet en moet nu op zoek naar een ander sloopbedrijf voor de klus. Dat laat Engie weten in een brief aan omwonenden.

De breuk met het sloopbedrijf staat los van het dramatische ongeval, eind november, waarbij een 52-jarige  werknemer van het sloopbedrijf om het leven kwam na een val van vijf meter. Dat zegt een woordvoerder van Engie. Over de toedracht rond het dodelijke ongeval is nog niets bekend. De inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoeken het ongeval.

‘Onacceptabel’

Met het sloopbedrijf waren volgens de zegsman van Engie al veel langer ‘serieuze verschillen van inzicht’ over organisatie en werkwijze van de sloop. Ook week het sloopbedrijf af van gemaakte afspraken en planning, aldus Engie.

‘Deze terugkerende verschillen van inzicht en de praktische gang van zaken vond Engie onacceptabel’. Gesprekken hebben ‘niet tot de gewenste structurele verbeteringen geleid’, schrijft Engie in de brief aan de buurt. 

Op zoek naar ander bedrijf

Archieffoto van de sloop. Met een snijbrander wordt een kolenmolen afgebroken.
Volledig scherm
Archieffoto van de sloop. Met een snijbrander wordt een kolenmolen afgebroken. © Bert Beelen

Vanwege het dodelijk ongeval op de slooplocatie en de kerst- en nieuwjaarperiode, lagen de sloopwerkzaamheden stil. Door de breuk met het sloopbedrijf zal dat de komende weken en wellicht maanden ook zo zijn. Engie denkt momenteel na over een goede herstart van de sloop en moet dus op zoek naar een ander sloopbedrijf. Dit kost de nodige tijd, aldus de woordvoerder. 

De breuk met het Rotterdamse bedrijf is een tegenvaller voor de elektriciteitsproducent. De ontmanteling van de kolengestookte centrale inclusief de sloop van de schoorsteen, zou volgens planning dit jaar afgerond moeten zijn. Nu is al duidelijk dat dat op zijn vroegst in het voorjaar van 2021 zal zijn.

De voormalige kolencentrale staat sinds december 2015 stil. De sloop van het complex begon in 2018. Op het terrein van de kolencentrale liggen nu zonnepanelen. Ook wil Engie windmolens op deze locatie in de oksel van Waal en Maas-Waalkanaal. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.