Volledig scherm
PREMIUM
De nu 90-jarige Bep van Brussel-Ruijs. © Koen Verheijden

De toevallige ontmoeting van Nijmeegse Bep met vliegenier die haar stad bombardeerde

NIJMEGEN - Ze ontmoette de militair tijdens een chic diner in Washington. Waar hij laconiek vertelde dat hij Nijmegen wel kende, want die stad had hij ooit nog gebombardeerd. De Nijmeegse Bep van Brussel - Ruijs (90), die zelf het bombardement meemaakte, vertelt voor het eerst over deze ontmoeting, waar ze tot op de dag van vandaag ontdaan over is.  

,,Mijn man was kolonel-vliegenier en werkte als militair attaché in het Pentagon, van 1973 tot 1977. We zaten aan een diner, ik in een avondjurk, mijn man in uniform. Eenmaal per jaar nodigden de Amerikanen alle buitenlandse attaché’s uit. Naast mij zat een militair die ik niet kende. Het leek een vriendelijke man, een vijftiger schat ik. En we raakten aan de praat. 

,,Waar ik vandaan kwam. ‘Nijmegen’, zei ik. ‘Oh, dat ken ik wel’, zei hij toen. ‘Die stad heb ik nog gebombardeerd.’ Ik vond dat vreselijk, hij deed alsof hij een gezellig verhaal zat te vertellen. Tijdens een diner. Dan schrik je toch verschrikkelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.