De trots uit arsenaal aan Market Garden-spullen van meester Jasper: schortje voor edele delen

VIDEONIJMEGEN - Het lijkt bijna een museum, het klaslokaal van Jasper Klaassen. Een vitrine, wat legerjasjes, een metalen kist. ,,Je kunt geschiedenis wel uit boeken of films halen, maar elk object heeft een verhaal.”

De 35-jarige Jasper Klaassen uit Gendt heeft eigenlijk zijn beroep te danken aan Market Garden. Hij is geschiedenisleraar op het Mondial College in Nijmegen. Als kind begon hij bij zijn opa en oma uit verveling boeken over de oorlog te lezen.

,,Die hadden weinig speelgoed. Toen kreeg ik op enig moment van een tante een helm waar haar kinderen altijd soldaatje mee hadden gespeeld. Uit de boeken wist ik dat het een Britse helm was.”

Museumpje

Volledig scherm
Jasper Klaassen uit Gendt verzamelt spullen uit de oorlog om ze aan zijn leerlingen te laten zien. © dg

En daar begon de fascinatie voor voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, en dan speciaal Market Garden: de goeddeels mislukte poging van de geallieerden om de Duitsers definitief te verslaan. Hij sloeg aan het verzamelen en had al snel een klein museumpje op zolder.

,,En toen was het voor mij niet meer dan logisch dat ik geschiedenisleraar werd. Want er waren zo veel verhalen te vertellen.”

Hij is wel een geschiedenisleraar die het vak anders doceert dan gewoon is. ,,Geschiedenis moet je ervaren.” En dus tovert hij als het maar even kan wat spullen op tafel die hij in het lokaal bewaart.

Zoals een bruine lap met een gat en een paar drukknopen. ,,Gevonden onder een gazonnetje.” Het is een soort schortje waarmee piloten de edele delen beschermden tegen rondvliegende munitiescherven.

Quote

Eigenlijk is de oorlog ook iets heel menselijks, maar dat vergeten we vaak

Worchester-saus

In de lap zit een gat. ,,En daar heb je het dan met leerlingen over. Is er een scherf in terecht gekomen? Of zou het gat gemaakt zijn om doorheen te plassen?”

Het denken daarover maakt de oorlog menselijker en dat is precies wat Klaassen voorstaat. ,,Eigenlijk is de oorlog ook iets heel menselijks, maar dat vergeten we vaak.”

Klaassen noemt zijn verzameling een uit de hand gelopen hobby. Zijn collectie is nog steeds groeiende. Tandenborstels van soldaten, scheerschuim, koffiepoeder, bajonetten, zelfs bierflesjes en flesjes Worchester-saus uit de oorlog heeft hij in zijn verzameling.

,,Geregeld krijg ik nog spullen. Of vragen leerlingen of ik bij hen in de tuin wil komen zoeken met de metaaldetector. Prachtig.”

Volledig scherm
Jasper Klaassen. © dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.